fbpx

Тази вечер: полско планинарско кино в София

На 14 септември от 18:30ч. в залата на Полския институт в София ще бъдат представени 4 филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и Банско Филм Фест). Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния Банско Филм фест.

Програмата включва:

18:30ч. – 19:30ч. – “Пустинници в планините”, Полша, Мирослав Дембински, 59’
В заглавието на полски език има игра на думи – “пустелник” означава пустинник. Но във филма става дума за Пьотр Пустелник и неговите синове Адам и Павел. Техният живот е завинаги свързан с планините. Бащата е един от най-знаменитите хималаисти и има 13 осемхилядника в актива си. Синовете са спортни катерачи. Те са от друго поколение. За тях катеренето е нещо друго. Обличат се различно. Слушат различна музика. Държат се различно. Използват различни думи. Намират се на двата противоположни полюса на планинарската активност. Наблюдавайки героите в планината, виждаме разликите в техния подход към катеренето. Но когато отхвърлим тези повърхностни разлики, установяваме, че силата, която ги движи към планината, е една и съща. Същината на тяхната мотивация е една и съща.
– Grand Prix (Голямата награда) от Осмия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2008 г.

19:30ч. – 19:37ч. – “28 картини от Татрите“, Полша, Рой Мелтби, 7`

Двадесет и осем картини на планините Татра от Йозеф Миларжук

19:37ч. – 20:10ч. – “Без ските би ми било скучно в Хималаите”, Полша, Дариуш Залуски, 32’
Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос. – Наградата за най-добър полски филм в международния филмов конкурс на XIII-тия Краковския планинарски фестивал, 2015 г

20:02ч. – 20:20ч. – “Рюкан – леден рай в далечен край”, Полша, Ян Виежейски, 13’

Прочети  Нов скален катерачен обект откриват в събота на Витоша

Рюкан е малко и почти целогодишно заснежено градче на 170 км западно от Осло. Поради специфичните атмосферни условия в долината там всяка зима се появяват многобройни ледени каскади, които привличат катерачи по лед от цяла Европа. Герой на филма е Павел Карчмарчик с лиценз на Международния съюз на планинските гидове, който посещава Рюкан по няколко пъти на сезон.

Местата са ограничени! Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки – местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени дезинфектанти на входа на събитието!

Вход: 7лв.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!