fbpx

Китай и Непал се готвят да обявят новата височина на Еверест

По някое време в близко бъдеще светът ще научи новата височина на връх Еверест.

Китай и Непал се обединиха за измерване на височината на световния първенец, разположен на границата между двете държави, след подписване на меморандум за разбирателство през 2019 г. Обявяването на височината на върха трябваше да стане по-рано през годината, но беше отложено заради пандемията.

Непал изпрати свой екип на върха през 2019 г., докато китайската експедиция беше осъществена през месец май тази година.

Двете страни не са съгласни с официално установената височина, но през 2010 г. се съгласиха да установят разликите.

“Китайската страна … прие непалското твърдение, че височината във снежната шапка на Еверест е 8 848 метра, докато непалската страна прие китайското твърдение, че скалната височина на върха е 8844,43 метра”, съобщи китайското Министерство на външните работи преди време.

Въпреки растящата тълпа: отправилите се към Еверест са с два пъти по-голям шанс за изкачване, сочи проучване

Всички измервания до момента са ръководени от американски, европейски или индийски геодези, вместо от държавите, в които е разположен Еверест.

Невин Манандхар, който помогна за разработването на методология за измерване съобщи пред Nepali Times: “Тази работа е въпрос на национална гордост за Непал,  но също огромно разбиране и за целия свят, нетърпеливо очакващ резултатите, не беше лесно.”

Височината на Еверест за първи път е измерена на 8 840 м от Great Trigonometric Survey (GTS) на Индия през 1856 г. Тя се е колебела във времето, в зависимост от геодезистите и дали измерването се извършвало по най-високата скална точка или най-високата снежна точка, която подлежи на промяна.

Кристофър Пиърсън от University of Otago в Нова Зеландия обясни пред Nepali Times: “Височината на Еверест е постоянно променяща се заради тектоничната активност, последното проявление на която беше земетресението в Горкха през 2015 г.”

Според изданието, двете страни освен това използват различни точки за морско равнище като основа на техните измервания. Китайците използват Жълто море докато непалската точка е близо до брега на Бенгалския залив.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!