fbpx

Въпреки растящата тълпа: отправилите се към Еверест са с два пъти по-голям шанс за изкачване, сочи проучване

Алпинистите, които сега се захващат с Еверест, са с два пъти по-големи шансове да стигнат до върха и е по-малко вероятно да умрат, отколкото преди две десетилетия, въпреки рязкото нарастване на тълпата в „Зоната на смъртта“. Това сочи проучване на Вашингтонския университет и Калифорнийския университет в Дейвис, публикувано в края на август и цитирано от Ройтерс.

Между 2006 и 2019 г. около две трети от отправилите се към върха са успели да го изкачат, в сравнение с около една трета през предходните 15 години, според проучването.

Рискът от смърт сега е 0,5% за жените и 1,1% за мъжете, спрямо 1,9% и 1,7% през 1990-2005 г., се казва в изследването.

Броят на опитите за изкачване на върха се е увеличил четирикратно за този период. През 2019 г. 955 души са се опитали да стигнат до Еверест, спрямо 222 през 2000 г. Проучването показва, че един ден през май 2019 г. 396 души са се събрали на маршрут под върха на над 8000 м.

2019 година е и най-смъртоносната с девет загинали през пролетния сезон без природни катаклизми. При земетресението през 2015 г. най-малко 18 души загинаха в базовия лагер.

Според официалните лица, тълпите не са основната причина за смъртните случаи миналата година. Друго изглежда обаче от публикувани снимки, на които алпинисти и туристи чакат своя ред да се качат и слязат от върха по едновъжен тесен маршрут.

„Изненадващо, пренаселеността няма видим ефект върху успеха или смъртта при опитите за изкачвания на върха“, се твърди в резюмето на изследването.

Все пак изледователите потвърждават, че напливът излага алпинистите на по-голяма опасност.

Прочети  Базата данни с Хималаиските изкачвания става общодостъпна

„Ако пренаселеността забавя катерачите (както се очаква), това ще увеличи риска от инцидент или болестни симптоми“, казва Реймънд Б Хюи, водещ автор на доклада.

“Освен това една неочаквана буря, земетресение или лавина може да бъде катастрофална по пренаселен маршрут”, казва още Хюи.

Алпинистите са обезпокоени, че Непал издава разрешителни на всеки, който може да плати таксата от 11 000 долара. В тази връзка, с цел повишаване на безопасността, Непал обяви, че планира да промени правилата за изкачване. Намеренията са наемането на водач, физическата подготовка и опитът при изкачване на по-ниски от Еверест върхове да станат задължителни.

От първото изкачване на Едмънд Хилари и Тензинг Норгей през 1953 г., на Еверест досега са стъпили над 6000 души. Поне 311 са загиналите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.