fbpx

Две експедиции в Хималаите разреши непалското правителство

Две експедиции получиха разрешение от непалското правителство за експедиции в Хималаите тази есен.

18-членен екип на Кралската армия на Бахрейн под командването на шейх Насер бин Хамад Ал Халифа ще се отправи към осмия по височина връх в света Манаслу (8163 м). Експедицията ще бъде организирана от Seven Summit Treks, като в нея са включени и трима британци.
Алпинистите са избрали източния вр. Лобуче (6119 м) за аклиматизация. Очаква се да пристигнат в Непал с чартърен полет на 15 септември, да прекарат седмица в карантина и да летят с хеликоптер до долината Кхумбу за аклиматизация, откъдето да се отправят към базовия лагер на Манаслу.

Днес стана ясно, че Министерството на туризма на Непал е издало разрешение за изкачване на още една експедиция. В този случай тя е шестчленна и участват само непалци. Целта им е вр. Барунце (7129 м), южно от Еверест.
Върхът стана особено известен през 2018 г., когато куче го изкачва заедно с американска експедиция. Това се счита за най-високото изкачване от куче и е официално регистрирано.

Стандартният маршрут до върха минава от юг. За аклиматизация алпинистите често избират връх Мера, който се намира по пътя към базовия лагер.

Разрешителните за експедицията на Бахрейн бяха обявени в неделя на заседание на кабинета в Непал. Официално правителството не обясни защо точно този екип получава разрешение за изкачване. Предполагаема причина е, че Бахрейн е една от най-важните държави, осигуряващи работни места за непалци. По официални данни 40 000 непалци работят в Бахрейн, само през миналата година 6000 души са напуснали Непал, за да работят там.
Освен това бахрейнските медии съобщават, че шейх Насер дарява „хранителни продукти, включително ориз“ на шерпите и техните семейства, загубили поминъка си заради карантината.

Прочети  Откриха телата на двама алпинисти, изчезнали в Хималаите преди 30 години

Всички останали експедиции в Хималаите от страна на Непал бяха забранени още през март заради риска от разпространение на коронавирусната инфекция. Въздушният трафик остава затворен за туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.