fbpx
неделя, декември 3, 2023
ЛичностиНовини

Собственикът на Patagonia дари компанията на организация за борба с климатичните промени

Милиардерът, основател на марката за спортно облекло Patagonia, предаде компанията на тръст, който ще използва печалбата ѝ за борба с климатичните промени.

83-годишният Ивон Шуинар съобщи в сряда, че вместо да продаде компанията или да я изкара на фондовата борса, той ще прехвърли собствеността на семейството си на тръста и организация с нестопанска цел.

Шуинар стана известен с изкачванията си в националния парк Йосемити и е собственик на богатство с нетна стойност от 1,2 милиарда долара.

„Всяка година парите, които получаваме след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределяни като дивидент, за да помогнем за борбата с кризата“, написа той в отворено писмо на уебсайта на компанията, което съдържа думите „Земята сега е единственият ни акционер“.

„Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството, създадено от Patagonia, за да защитим източника на цялото ни богатство.“

„Надяваме се, че това ще повлияе на нова форма на капитализъм, която няма да завърши с няколко богати хора и група бедни. Ще раздадем максимална сума пари на хора, които активно работят за спасяването на тази планета“, каза той пред New York Times.

Основана през 1973 г., компанията на Шуинар е със седалище във Вентура, Калифорния, и продава облекла и оборудване на стойност над 1 милиард долара по целия свят. Самата компания струва около 3 милиарда долара, а облеклата й са популярни сред любители, професионалисти и знаменитости по целия свят, включително принцовете Уилям и Хари.

За Шуинар и Patagonia не е новост раздаването на огромни суми пари за борба с измененията на климата.

Patagonia ще продължи да работи като частна корпорация с печалба, но семейството Шуинар, което контролираше бизнеса до миналия месец, вече няма да притежава компанията. Акциите с право на глас на фирмата – приблизително 2 процента от общите акции – се прехвърлят на Patagonia Purpose Trust, новосъздадена организация, предназначена да гарантира, че компанията изпълнява ангажимента си да раздава печалбите си.

Тръстът ще бъде наблюдаван от членове на семейството, което включва съпругата и двете деца на Шуинар.

Основателят на Patagonia Ивон Шуинар е роден през 1938 г. в североизточната част на САЩ. Той се премества със семейството си от Мейн в Калифорния на девет години и се присъединява към клуб по катерене като тийнейджър, което още повече го привързва към природата. Шуинар бързо започва да прави кариера в индустрията, като проектира и продава ръчно изработени инструменти за катерене, за да поддържа собствените си занимания в алпинизма и други спортове като сърфиране.

Живеейки в колата си и хранейки се с кутии котешка храна, за да поддържа разходите си възможно най-ниски, предприемчивият американец стартира компания за оборудване за катерене – Chouinard Equipment – през 1965 г., която става изключително успешна.

Но през 1972 г. той започва да продава дрехи за спортове на открито под марката Patagonia, вдъхновен от дебелината и качеството на тениските за ръгби, които използва за катерене в Шотландия, а бизнесът му потръгва.

Patagonia бързо започва да трупа печалби, но Шуинар настоява, че трябва да запази основните ценности на опазването на околната среда и социалната отговорност. През 1985 г. той постановява, че един процент от всички печалби ще бъдат дарявани на екологични групи и по-късно започва да създава серия от благотворителни инициативи, посветени на борбата с измененията на климата.

Известно е, че се противопоставя на културата на излишества и преди това казва, че презира да го наричат ​​милиардер въпреки изключителното си нетно състояние.

„Бях в списъка на списание „Форбс“ като милиардер, което наистина, наистина ме дразнеше“, каза той. „Нямам 1 милиард долара в банката. Не карам Лексуси“.

Докато богатите хора често правят финансови вноски за каузи, New York Times обяснява, че структурата на действията на основателя на Patagonia означава, че той и семейството му няма да получат финансова облага – и всъщност ще се сблъскат с данъчна сметка от дарението.

Междувременно акциите без право на глас на Patagonia – еквивалента на приблизително 98 процента – бяха дадени на Holdfast Collective, организация с нестопанска цел, посветена на борбата с екологичната криза и защитата на природата. Тъй като Holdfast Collective е организация за социално подпомагане, освободена от данъци, семейството не е получило данъчни облекчения за своето дарение.

Алпинистът-предприемач през 2002 г. основа инициативата „1 процент за планетата“ и Patagonia стана първият бизнес, който отделя един процент от годишните продажби за околната среда. А през 2018 г. тогавашният главен изпълнителен директор на компанията Роуз Маркарио раздаде 10 милиона долара, които фирмата спести от данъчни облекчения през същата година, на екологични групи с нестопанска цел в допълнение към процента от продажбите, които вече даряваше.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!