fbpx
петък, април 19, 2024
ВидеоИзбраноЛитература и киноНовини

21-вото издание на Банско Филм Фест идва от 21 до 25 септември (ВИДЕО)

21-вото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско ще бъде проведено от 21 до 25 септември по традиция в полите на Пирин планина.

Организаторите са подготвили 70 филма от 40 държави, представящи най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи.

И тази година филмовото жури ще връчи 6 филмови награди в няколко категории, ще бъдат представени гости от България и чужбина, ще има срещи, презентации, чествания и годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм, детска програма, изложби, активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене, щандове, партита и специален концерт на Стефан Вълдобрев в последната фестивална вечер.

Акценти във филмовата програма и премиерни заглавия за България са едни от най-награждаваните филми на тази тема през последните две години: премиера за България ще бъде филма „Dear Werner“ (Испания) с участието на великия режисьор Вернер Херцог.

 

DEAR WERNER_Trailer_Ingles_2021 from Elamedia Estudios on Vimeo.

 

В програмата са включени за първи път и няколко изключителни анимации, сред които е филма „Сантяго“ на режисьора и художник Андрей Кулев. Акцент във конкурсната програма е и филма „After Antarctica“ (САЩ), който спечели десетки награди на голяма част от фестивалите. Филмът проследява първата по рода си международна експедиция от 6 държави, преминавайки Антарктика с кучешки впрягове.

Звездите на Банско Филм Фест за 2022 година са

– Barbara Zangerl (Austria)/Барбара Цангерл (Австрия) – една от най-известните катерачки;
– Jacopo Larcher (Italy)/Джакопо Лархер (Италия) – един от най-добрите съвременни катерачи;
– Anna Tybor (Poland)/Анна Тибор (Полша) – първата, спуснала се със ски от осемхилядника Манаслу (8137м.)
– Jean Annequin (France)/Жан Анекин (Франция) – екстремен скиор и планински водач;
– Juanjo San Sebastian (Spain)/Хуанхо Сан Себастиан (Испания) – един от най-емблематичните катерачи на осемхилядници от 80-те и 90-те години;
– Негово Превъзходителство Г-н Мачей Шимански, Посланик на Република Полша в България – ще изнесе workshop и презентация и ще представи изложбата си на тема „Птиците на България“;

Гости ще бъдат и приключенците на България:
– Ивайло Нинов – Германеца – световно известен Big Wall катерач и бейс-скачач;
– Красимир Стоянов – алпинист, скиор;
– Тончо Тончев – алпинист. Презентацията на Тончо Тончев е на тема „Дхаулагири 8 167м. – история на изкачванията“. Точно Тончев един от най-успешните български алпинисти, първият българин, изкачил осемхилядника Нанга Парбат през 1993 г., участник в множество експедиции.
– Алексей Жалов – пещерняк, ръководител на множество експедиции;
– Николай Голев – приключенец, ски инструктор;

Водещи в детската и младежка програма БанскофилмфестKIDS:
– Дойчин Боянов – алпинист;
– Александър Шопов – алпинист, ориентировач;
– Даниел Пешков – състезател по ски-бягане (неговата спортна кариера се подпомага от фирма „Компас“);
– Тодор Малчов – състезател по ски-бягане;

Журите, което ще избере 6-те наградени филма тази година е в състав:
– Хаби Бариазара (Испания) – режисьор, автор на филми, директор на фестивала на планинарското кино в Билбао;
– Джанлука Роси (Италия) – режисьор, оператор и автор на филми, програмен директор на фестивала на планинарското кино в Червиня;
– Весела Казакова (България) – актриса, режисьор, продуцент;
– Крум Родригес (България) – оператор;
– Иван Обрейков (България) – оператор, фотограф;

Съпътстващата  програма отново включва БанскофилмфестKIDS – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.
За поредна година хотел „Стената“ в село Баня ще бъде домакин и на БанскофилмфестClimbing, забавно и демонстративно състезание по спортно катерене в дисциплината „СКОРОСТ“ – „Купа Петър Атанасов“.
БанскофилмфестEXHIBITIONS ще представи 10 фотоизложби.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!