fbpx
събота, септември 23, 2023
НовиниСкиСтилове

Две дами подобриха рекорда за скорост в Държавното първенство по ски алпинизъм в Боровец

Новия сезон в ски-алпинизма беше открит в неделя с с държавното първенство в дисциплината скоростно изкачване на Боровец. Състезанието се е превърнало в традиция, като се проведе за 13-ти път в курорта.

В първенството се включиха 32 състезатели от 9 клуба от страната. За поредна година условията бяха чудесни, благодарение на съдействието на домакините от Бороспорт.

снимка: БФКА

Използван е класическият маршрут за това състезание – писта Ястребец 1 от долу до горе, дължина 3550 м, денивелация +859м.

Тази година завърши с рекорд на трасето при жените – 52:16 мин. за Мария Николова – АК „Планинец“, София. Това е 4-та титла за Мария след победите й през 2017-та, 2018-та и 2019-та годна. Нейната съперничка Ивона Михайлова остана само на 5 десети от секундата от победителката, като също подобри стария рекорд от 2012 г., който принадлежеше на нея и с 52:21 мин. остана втора.

снимка: БФКА

Победител при мъжете, също за 4-ти път е Никола Калистрин – СК „АлПиринСки“ с постижение 38:51 мин., само на 9 десети от миналогодишния му рекорд. Той вчера се завърна от първия старт в световната купа по ски-алпинизъм в Поне ди Лено, Италия, където в четвъртък и петък се състезава в дисциплините спринт и скоростно изкачване, в които зае съответно 43-то и 50-то място. На второ мястно днес се нареди Иван Геров от СК „АлПиринСки“, Банско, а на трето – Петър Иванов – СК „Вертикален свят“, София.

снимка: БФКА

За първи път тази година в държавното първенство взеха участие и състезатели от три нови клуба – КПП „Вертикал“, Пловдив, КАК „Тренелариум“, София и КСКА „Чумерна-Елена“, Елена. Дебютът на пловдивските състезатели беше възнаграден с бронзовия медал на Ана Томева при жените.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!