fbpx
събота, юли 27, 2024
Новини

Мащабна спасителна акция на Витоша: над 30 души търсиха изгубен при критично минусови температури

Планинските спасители от софийския отряд на ПСС проведоха вчера мащабна спасителна акция за издирване на изгубен човек във Витоша.

Изчезналият е потеглил към Черни връх около 15.00 ч. на 20 декември. На следващата сутрин в 7.00 ч. вече е ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8.00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които оглеждат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са лоши. Температурата е около -15°C, със силен северозападен вятър и видимост около 10-20 метра.

Изгубеният е осъществил телефонна връзка последно предната вечер около 22.00 ч., когато се е намирал вероятно между вр. Купена и вр. Скопарника. Лоши са били метеорологичните условия – температура -15°C, силен вятър и намалена видимост. Той е съобщил на свой приятел, че ще се върне, откъдето е тръгнал – с. Железница.

В 10.30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към с. Чуйпетлово, за да претърсят южните склонове под Черни връх, Скопарника и Ярловски Купен.

Междувременно от Централата на ПСС е отправено искане, чрез съответния ред, към мобилните оператори за локализиране на телефона на издирвания.

„Получената информация даде ясна насока от коя страна на планината да се проведат издирвателните действия.“, казват от ПСС.

Около 14.00 ч. издирваният успява да проведе кратък телефонен разговор със семейството си. Периметърът на търсене вече е значително ограничен. Това дава възможност в 18.00 ч. той да бъде открит жив на предполагаемото място, южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на река Струма.

Състоянието му е животозастрашаващо – хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото, крайно изтощение.

Оказана му е спешна долекарска помощ. След тежък транспорт в труден терен, е пренесен в отоплена кабина на снегоходна машина.

В 21.00 ч. пострадалият е предаден за оказване на спешна лекарска помощ.

В 22.25 ч. е приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в стабилно състояние.

Акцията за планинските спасители е приключила в 23.45 ч., след прибирането на всички участващи и проведен разбор на проведената операция.

Човешките възможности имат някакви граници,

коментира за „Върхове“ Милен Братанов – завеждащ базата на Планинската спасителна служба на Витоша (Алеко).

“Своевременните решения на база опит, компетентност, адекватна подготовка, спасяват човешки животи.”

допълни също той и поясни, че оперативните действия на терен в случая са довели до щастливата развръзка на ситуацията.

В спасителната акция участие са взели 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „Планини и хора“ (АПХ). Използвани са и три моторни шейни, две снегоходни машини на РВД и на „Витоша ски“, много лични автомобили. Общо акцията е протекла за малко над половин денонощие.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!