fbpx

+1, -1 & 0 Модел за преценка на риска в планински условия

от Цветан КОСТУРКОВ

За всички, чието решение в планината би могло да има сериозни последици, за участници в проявата и други специализирани служби.

Такива хора най-често са планински водачи, инструктори, водачи на експедиционни прояви, спасители, но и тези, чиито опит и позиция в групата ги правят лидери, от които се очаква или налага вземането на адекватни решения с високо ниво на отговорност.

За всеки от нас, идеята за планина е много повече от кулминация от естетически категории, работно място, среда в която се събираме с приятели или мистична стихия.

Планината е всичко комплексна алегория на живота, който сме си избрали и живеем.

В планината има и всичко – идеята е да се наслаждаваме, колкото ни душа иска, докато избягваме ситуациите, които водят до неприятни резултати. Избягването на тези ситуации е възможно с адекватни решения, взети на време и без компромиси! С времето сме свикнали с компромисите, обградени сме от тях, колко пъти приятелите ни, пък и ние може би, сме правили неща, които не трябва… и к’во, нищо не се е случвало. С годините обаче започваме да си плащаме, кръчмаря крещи, че веднъж, два пъти могло, ама днеска, пичове, се плаща!

За модела:

Съвършенството е състояние (по-често продукт), в което няма нищо в повече, нито пък му липсва нещо. Нещо дето е ‘тамън’ и не трябва да се пипа, ‘щото нещо ще се прецака.

Съвършенството е 0.

Това състояние обаче е крехко… При 0-та нищо не пречи и нищо не липсва, но пък и нищо не е в повече, т.е. най-честата промяна в това състояние води до липса. Липсата е кофти, за липсата разбираме, когато нещо ни потрябва, а го няма. Например, в хубав зимен ден тръгвате без допълнителни ръкавици, те не ви трябват. Вие сте на 0, всичко е тамън. Втори чифт ръкавици не ви трябват, докато не ви затрябват – времето става кофти, излета се удължава, започвате да мръзнете… Липсата на тези именно ръкавици ви вкарва на -1.

Прочети  НП "Пирин" представи мобилното си приложение с информация за туристическите маршрути

-1 е липса

Не става въпрос само за липса на ръкавици или екипировка, по – скоро за липсата на шанс. Влизането на снежен терен, за който имате основателни съмнения, че е нестабилен ви поставя в състояние на липса, дефицит на шанс. Развиването на такава ситуация не би изненадало никой, но по някой път се разминава, по-често не, или пък зависи.

Всъщност, няма значение какво се случва, важното е, че знаете какво може да се случи. Транспорт на пострадал с лека травма от каньон, като самият транспорт е технически взискателен, но пък и самоцелно бърз е -1. Няма смисъл – бързината отваря още куп рискове и потенциални ситуации.

Подобно, продължаване на проникването в пещера, където отвеса би трябвало да е малко влажен, но ни заварва водопад е -1. Може и да стане, но и най-елементарният проблем с екипировка, техника или състояние на пещерняка, би довело до сериозна драма. Това е риск, който не се изплаща, прекалено голям е, прекалено страшен… непредвидим.

Всъщност, +1 e състоянието към което се стремим.

При него сигурността идва от проактивна, предварителна преценка и вече взети мерки преди нещо да се е случило, т.е. подготвени сме или имаме ‘луфт’ да се изправим пред кофти ситуация. Помислили сме за реални и най-възможни сценарии, а те не са безкрайно много. Тук най-добри наши спътници са: контекстът, опитът и адекватната преценка.

При +1 най-често се пазим от: изгубване, изтощение, измръзване, лавина, падане, удар, хипотермия, травма, проблем с екипировката, участници с недостатъчно опит и проблем с комуникацията например. Контекстът, разбира се, е царят тук, той трябва да определи от какво би трябвало да се пазим, опитът да подскаже какво може да се случи, а адекватната преценка как да дойдем най-пряко до +1.

Прочети  Предпази се от дъжда

Пример за +1 е добро планиране и организация, т.е предварително събиране на информация за даден район, маршрут, обект, ситуация, екип и т.н. Такава информация и нейното уместно анализиране и използване са безценни.

Без значение от рисковете и опасностите в планината, преценката е механизма, който ни дава най-много шанс. Неадекватникът и от +100 може да те вкара в -1 за няколко секунди, докато навреме взето решение, базирано на опит и анализ може да оптимизира или поне да държи под контрол нежелана ситуация.

Избягвайте -1, това може да бъде началото на голям проблем.
Мислете за 0-та като за аларма, а не като ОК позиция.
+1 не е гаранция за нищо, но е всичко, което можем да очакваме от себе си.

Бел. ред.: Статията е публикувана през 2019 г. в Интернет страницата на ПК “Под ръбъ”. Авторът е основател и председател на пещерния клуб, фрирайдъ, планински водач и планински спасител в България и в Хърватия.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!