fbpx

Организаторите на Банско филм фест продължават с прожекциите на открито

Прожекциите на открито на филми от програмата на Банско филм фест продължават, обявиха организаторите. Събитието ще се проведе на 22 юни от 21:00ч. на откритата сцена на Театър София.

Селекция от три филма са включени в програмата. Акцент на вечерта е филмът „По следите на една легенда“,  по случай 70-тата годишнина от първото в историята изкачване на осемхилядник – Анапурна.

Програма:

20:30ч. – отваряне на вратите

21:00ч. – 21:30ч. – “Мустанг, преобразяващо пътешествие”, САЩ, Уил Паринелоу, 30’
Хималайското княжество Мустанг е едно от последните светилища на автентичната тибетска будистка култура. Неговите жители векове наред за оцелявали в условията на географска и политическа изолация, а построените през XV век манастири са били важни духовни и културни средища. Филмът, чийто текст чете Ричард Гиър, разказва за тибетската култура и за съвременните усилия да бъде възвърнат някогашния блясък на нейните центрове.

21:30ч. – 21:56ч. – “По следите на една легенда”, Франция, Жан-Рене Барийер, Фабиен Брусон, 26’
Прожекцията се псовещава на 70-тата годишнина от първото изкачване на осемхилядник. – връх Анапурна / 8091 м./,изкачен на 3.06.1950 г. от Морис Херцог (Maurice Herzog) и Луи Лашенал (Louis Lachenal).

Името Анапурна значи извънредно много за всеки французин. Това е първият осемхилядник, изкачен от хора – Морис Херцог и Луи Лашнал на 3 юни 1950 г. Авторите на филма разказват за живота на Херцог, който има популярността на Ерик Табарли, Жак-Ив Кусто, Харун Тазиеф, Пол-Емил Виктор, на фона на планинското бягане “Анапурна Мандала” все по познатите места – по склоновете на Анапурна.

21:56ч. – 23:20ч. – „Живот в планините“, Канада, Гранд Балдуин, 85`

Прочети  Италианско планинарско кино идва в София

Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

Награда на Журито на Международния Банскофилмфест` 2019

При лошо време прожекциите ще бъдат преместени на друга дата

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!