fbpx

Организаторите на Банско филм фест продължават с прожекциите на открито

Прожекциите на открито на филми от програмата на Банско филм фест продължават, обявиха организаторите. Събитието ще се проведе на 22 юни от 21:00ч. на откритата сцена на Театър София.

Селекция от три филма са включени в програмата. Акцент на вечерта е филмът „По следите на една легенда“,  по случай 70-тата годишнина от първото в историята изкачване на осемхилядник – Анапурна.

Програма:

20:30ч. – отваряне на вратите

21:00ч. – 21:30ч. – “Мустанг, преобразяващо пътешествие”, САЩ, Уил Паринелоу, 30’
Хималайското княжество Мустанг е едно от последните светилища на автентичната тибетска будистка култура. Неговите жители векове наред за оцелявали в условията на географска и политическа изолация, а построените през XV век манастири са били важни духовни и културни средища. Филмът, чийто текст чете Ричард Гиър, разказва за тибетската култура и за съвременните усилия да бъде възвърнат някогашния блясък на нейните центрове.

21:30ч. – 21:56ч. – “По следите на една легенда”, Франция, Жан-Рене Барийер, Фабиен Брусон, 26’
Прожекцията се псовещава на 70-тата годишнина от първото изкачване на осемхилядник. – връх Анапурна / 8091 м./,изкачен на 3.06.1950 г. от Морис Херцог (Maurice Herzog) и Луи Лашенал (Louis Lachenal).

Името Анапурна значи извънредно много за всеки французин. Това е първият осемхилядник, изкачен от хора – Морис Херцог и Луи Лашнал на 3 юни 1950 г. Авторите на филма разказват за живота на Херцог, който има популярността на Ерик Табарли, Жак-Ив Кусто, Харун Тазиеф, Пол-Емил Виктор, на фона на планинското бягане “Анапурна Мандала” все по познатите места – по склоновете на Анапурна.

21:56ч. – 23:20ч. – „Живот в планините“, Канада, Гранд Балдуин, 85`

Прочети  Отровени са белоглави лешояди от Природен парк "Врачански Балкан"

Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

Награда на Журито на Международния Банскофилмфест` 2019

При лошо време прожекциите ще бъдат преместени на друга дата

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook