fbpx
неделя, юли 14, 2024
Екстремни спортовеЛитература и киноЛичностиНовини

Гидове от Шамони идват за 17-тите Дни на предизвикателствата

Фестивалът за екстремни спортове, туризъм и активен начин на живот „Дни на предизвикателствата“ ни очаква за 17-ти път на 1-ви и 2-ри февруари 2023 г. Той ще се проведе в кино „Люмиер“ при пъстра програма.

Между катерене, биг уол, фрирайд, офроуд байкинг и екстремен трейл рънинг: живеем „за“ и зареждаме „чрез“ предизвикателствата!,

казват организаторите от магазин “Стената”.

Специални гости в изданието на фестивала ще бъдат Гийом Пиерел – гид от Шамони и екстремен скиор и Тиери Рено – планински гид в Алпите, непознаващ граници в рисковите планински спортове.

Пиерел има успешна бизнес кариера, преди да се отдаде изцяло на екстремната си страст. В рамките на “Дни на предизвикателствата” той ще представи филм за премиерното си спускане със ски от Гашeрбрум II (8035 м) и ще разкаже за последния си успешен проект от ноември 2022 г. – ски спускане по северната стена на Гранд Жорас.

Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 години. През 80-те и 90-те години, и до днес, преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене. Многобройните му постижения из скалните масиви вървят заедно с ангажиментите му на планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите.

Сред родните атлети и екстремни спортисти, които ще видим в презентации и на голям екран, се открояват имената на бегача Петър Иванов и на велосипедиста Цветан Иванов. Те изкачиха за по-малко от 24 часа върховете-първенци на четири български планини в съвместен проект, озаглавен “Passion 4 Peaks”.

Ще видим и елитните ни катерачи Виктор Варошкин и Емилиян Колевски, прокарали нов маршрут на 4000 м. в масива на Монблан в Алпите.

Никога непоказвани на голям екран филми

със субтитри в България също са част от програмата. Дестинациите са България, Алпите, Хиндукуш, Хималаите, Андите, Уелоустойн.

Сред тях са „O’Parizad – песента на ангелите“ на Гийом Пиерел, за който преводачът му на български Момчил Дамянов споделя, че разказва за “eдни млади и готини французи, които отиват да повторят пътя на техните предшественици през 1975 г., когато силен френски екип прави второто въобще изкачване на този връх. „Те като са се качили през 1975 г., ние защо сега да не го спуснем със ски?“. Но не това е акцентът, а приключението по пътя на предшествениците.“

Вторият, преведен от Дамянов – „Проектът Патан” („The Pathan Project“), ще ни свали на по-ниско – „само“ на 6000 м.

„В него става дума за по-високи категории. Интернационелен екип катери бигуол по връх в дъното на дива и неизследвана долина. Част от екипа е Никола Фаврез, с което доброто настроение е гарантирано, има и китара. Въпреки това, филмът показва нещата от сериозната им страна, има и инцидент. Гледките са зашеметяващи, кинематографията е на високо ниво“, открехват завесата от кухнята на фестивала.

Друг впечатлящ филм е “Базалтовият остров” („Bazalt Island“). Действието се развива на един от плажовете на остров Реюнион. Той слиза надолу и по друг начин – главните герои са всъщност местната катерачна общност, цветна и разнообразна, каквито са и обитателите на острова. А скалата е черна – базалт, нетипична и взискателна. Категориите вече са сериозни, а катеренето е в екзотична рамка – на плажове, в каньони, сред тропическа растителност.

Българската аутдоор сцена, природата на България, хижите и планинската маркировка ще бъдат повод за разговор и равносметка в рамките на „Дните“.

Практическа сесия на “Академия първа помощ” също е включена в програмата.

Също така, ще бъде направен и преглед на важни за аутдор общността теми като хижите, безопасността в планината и

ключови природозащитни каузи

Фестивалът ще представи проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за закупуване на земи в Сакар планина, където могат да бъдат задомени и съхранени няколко застрашени от човешката дейност вида  – лалугерът, царският орел и соколът.

Друга природозащитна инициатива, която ще бъде анонсирана в рамките на „Дните“, е опазването на вековните дървета – проект,  който още през 2021 г. състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ подкрепи с популяризация и набиране на средства. В предстоящото си издание на 29-ти април тази година, надпреварата ще наблегне и на картирането на столетните дървета чрез въвеждането на специално мобилно приложение.

В рамките на събитието ще бъде отдадена почит на Боян Петров, който тази година трябваше да празнува 50-годишния си юбилей.

Facebook:
https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata

Официално събитие:
https://www.facebook.com/events/1578967335880883

Instagram:
https://www.instagram.com/predizvikatelstvacom

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!