fbpx
неделя, септември 24, 2023
ИзбраноРайско кътче

„Звездното небе“ от светещи червеи в пещерите Уайтомо в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Пещерите Уайтомо в Нова Зеландия са система от варовикови пещери, наречени Руакури, Лъки и Тумутуму, разположени в района Waikato на Северния остров.  Те са най-известни със своята популация от светещи червеи, които излъчват синьо-зелена светлина, осветяващи таваните на пещерните галерии.

Но красотата на Уайтомо не се изчерпва единствено в пещерите на светулките. Това е цял набор от 150 карстови пещери, в които можете да се насладите на прекрасни сталактити, сталагмити и пещерни реки.

Светещите червеи

открити в пещерите Уайтомо в Нова Зеландия, всъщност са ларви на вид гъбен комар, наречен Arachnocampa luminosa. Тези ларви излъчват синьо-зелена светлина, известна като биолуминесценция, която се използва за привличане на плячка. Светлината се произвежда от химическа реакция в тялото на червея, която включва ензима луцифераза и субстрат, наречен луциферин.

Светещи червеи в пещерата Уайтомо в Нова Зеландия
снимка: Wikipedia

Тази светлина осветява пещерата и създава ефектен дисплей.

Популацията на светещите червеи в Уайтомо е една от най-достъпните и най-големи популации, които могат да бъдат видени от посетителите. Това прави пещерите популярна туристическа дестинация и уникално природно чудо на Нова Зеландия.

Още в началото на 20 век започнали да се провеждат екскурзии. Първоначално водачи на туристите били местните жители. През 1904 година пещерите били отдадени на държавата. Звездното небе в Уайтомо поставило рекорд за посещаемост през 2004 година – годината, в която 400 хиляди души посетили магичните пещери.

Туристически турове

Посетителите в Уайтомо могат да направят обиколки с екскурзовод и да видят светещите червеи отблизо с лодка или пеша.

Най-популярната обиколка е „Класическата“, която представлява разходка с лодка през пещерите и позволява на туристите да видят светещите червеи отблизо.

Друга обиколка е „Изгубеният свят“, при която екскурзовод отвежда посетителите до някои от по-отдалечените части на пещерната система, включително в зала „Катедралата“, известна със своите впечатляващи сталактити и сталагмити.

Зала Катедралата в пещерата Уайтомо в Нова Зеландия
снимка: Wikipedia

Обиколката „Black Water Rafting“ съчетава пещери и пещерни реки, като на туристите е позволено да плават и да видят светещите червеи от уникална гледна точка.

Рафтинг по пещерна река в Уайтомо, Нова Зеландия
снимка: Waitomo.com

„Приключенската“ обиколка, която включва спускане с въже, скално катерене и отново пещерни реки, се счита за заредена с адреналин обиколка за търсачи на приключения.

Дължините на туровете и нивата на трудност варират, така че посетителите могат да изберат обиколката, която най-добре отговаря на техните интереси и способности.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!