fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноРайско кътче

Първенците на света: Връх Ношак, отнел живота на петима българи

Връх Ношак (Nowshak/Nowshahr) с височина 7492 метра е първенецът на Афганистан. Разположен е в планината Хиндукуш, над Вакханската долина, близо до границата с Пакистан. Върхът е част от планинската верига Хинду Радж и се смята за един от най-трудните за изкачване в Хиндукуш.

Ношак целогодишно е покрит със сняг и ледници, а сезонът за катерене обикновено е между юни и септември. Изкачването му се счита за предизвикателно и трудно. Маршрутите включват стръмни пасажи през ледници и снежни полета и изискват високо ниво на умения.

Освен това върхът е разположен в отдалечен регион и в планината няма налични съоръжения или услуги, така че експедициите трябва да изграждат базови лагери, като носят цялото си оборудване, храна и провизии.

Базов лагер на връх Ношак
снимка: Louis Meunier/Wikimedia

Маршрутите за изкачване на Ношак са няколко

Най-често използваните са:

  1. Западен хребет: Това е най-популярният маршрут. Той започва от село Лангар и следва Западния хребет до върха. Този маршрут се смята за най-лесния, но все пак изисква опит в планинарството.
  2. Югозападна стена: Този маршрут се счита за най-трудния. Също тръгва от село Лангар, като включва изкачване по стръмен и заледен терен по югозападната стена на върха. Този път не се препоръчва за неопитни алпинисти.
  3. Източна стена: Това е най-малко изкачваният маршрут, но се счита за по-предизвикателен. Маршрутът започва от село Ишкашим и следва източната стена на върха.
По Западния хребет върви най-популярния маршрут за изкачване на вр. Ношак, снимка: Сountryhighpoints.com

Първото изкачване е извършено през 1960 г.

от експедиция японски алпинисти, водена от професор Сакато. Те се изкачват по югоизточното било от ледника Кадзи Дех. Други членове на експедицията са Г. Ивацабо и Т. Сакай.

Вторият най-висок връх в този район е Ношак Източен (7480 м), изкачен през 1963 г. от д-р Джералд Грубер и Рудолф Пишингер от Австрия, а третият е Ношак Централен (7400 м). На австрийската експедиция от 1963 г. се приписва и изкачването на четвъртия връх от веригата Ношак, наречен Ношак Западен (7250 м).

Върхът е обект на изкачвания предимно от чуждестранни алпинисти и рядко от местни жители. На 10 август 2018 г. обаче 24-годишната Ханифа Юсуфи се записа в историята, като стана първата афганистанка, която стъпи на него. Зашеметяващо постижение в консервативна в културно отношение страна, където почти няма ресурси за жените да се занимават с алпинизъм.

Юсуфи беше част от експедиция, организирана от организация с нестопанска цел, наречена Ascend Athletics , която дава възможност на жените чрез обучение по катерене и лидерски умения. Основателят на организацията, американката Марина ЛеГрий, стартира организацията през 2014 г. след години на развойна работа в Афганистан. Тя събра група от афганистански жени, за да тренират за изкачването. Три от тях участваха в експедицията до Ношак, но поради неочаквани условия в планината, Юсуфи беше единствената, която стигна до връхната точка.

Българи на Ношак

Първата българска експедиция до връх Ношак през 1971 г., е клубна, но за съжаление завършва с трагичен край. Организирана е от алпийския клуб при туристическо дружество “Сините камъни” в Сливен.

След успеха през 1969 г. на Килиманджаро (5895 м), следваща цел за сливналии става седемхилядникът Ношак. Ентусиазмът е огромен. Подготовката – много сериозна. Но познанията за височината, за последиците й върху човешкия организъм и за избягването им чрез аклиматизация са почти нулеви. И резултатите са фатални.

Екипът стига в подножието със закъснение, когато другите експедиции вече напускат района, и много бързо, на 25 август, се отправя в атака. Една от причините за тази припряност е желанието върхът да бъде изкачен преди 9 септември – тогавашния национален празник на България, за да бъде изпратен рапорт до висшестоящото партийно и държавно ръководство. Така, при не докрай изяснени обстоятелства, загиват петима алпинисти – Иван Василев, Атанас Захариев, Петър Георгиев, Христо Джамбазов и Димитър Петков.

Хан Тенгри. „Как стана така“: Кристина Барутска (ИНТЕРВЮ, СНИМКИ)

Последствията за живите са крайно неприятни – към болката и мъката по загубените другари се прибавят партийни и административни наказания, които повлияват на живота и кариерата им. В по-общ план – за българския алпинизъм хлопва вратата пред големите и толкова примамливи високи върхове. С партийни решения на най-високо ниво е разформирована тогавашната Републиканска секция по алпинизъм (федерацията по този спорт).

Все пак пет години по-късно отново е организирана експедиция, този път на национално ниво. Към Ношак заминава елитът. На 30 юли 1976 г. на върха стъпват Христо Проданов, Трифон Джамбазов, Иван Вълчев, Методи Савов, Стефан Тодоров, Димитър Бърдарев и Руси Дженев, а на 31 юли – Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски, Вълчо Спасов, Кирил Стоилов, Борис Овчаров и Евгени Христов.

С това е отворен и пътя на българските алпинисти към осемхилядниците.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!