fbpx
събота, септември 23, 2023
Литература и киноНовини

Италианската кинопанорама „Истории от планината“ идва в София

За поредна година Италианската кинопанорама „Истории на планината“ идва в София, благодарение на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско.

Прожекците ще бъдат от 6 до 9 февруари в Дома на киното в столицата. В 4-те филмови вечери ще бъдат представени едни от най-добрите заглавия на тема планини, приключения, алпинизъм и природа.

Те са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино.

В програмата са селектирани 11 истории за постиженията на италианската планинарска школа, снимани на един от най-трудно достъпните места по цял свят. Автори са изключителни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура.

Голяма част от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Лука Бих, Виничио Стефанело и др.

Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония, а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България.

Акценти във филмовата програма са последният филм на алпиниста Евре Бармас и завладяващата история за първото изкачване на Матерхорн, биографичен филм за легендата Валтер Бонати е част от програмата, както и документален филм на Райнхолд Меснер за безпрецедентната му експедиция на Ама Даблам.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!