fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Екстремни спортовеИзбраноКатеренеЛичностиНовини

Конрад Анкер от Лакатнишките скали: Здравей, България! (ВИДЕО)

Здравей, България! Аз съм Конрад Анкер, от едно уникално място. Тук съм за Дните на предизвикателствата в София. Надявам се, че всички ще сте там. Нека да съберем общността заедно на това уникално място. Едно страхотно място, на което да присъстваме!

С този призив Конрад Анкер – едно от легендарните имена в световния алпинизъм – съобщи, че в рамките на няколко дни, можем да се срещнем с него на форума Дни на предизвикателствата.

За поздрава си той избра емблематичните за българския алпинизъм Лакатнишки скали и къщичката върху отвесната Черна стена, символ на първите знакови изкачвания на българите у нас и по света.


Вижте още


Конрад Анкер e истинска легенда и като алпинист, и като визионер, и като приятел, и Човек. 

Така както Хилари и Тенсинг създават верига от училища в Непал, а френски гидове отварят вратите за професията пред най-перспективните местни водачи, така и тандемът  Дженифър Лоу-Анкър – Конрад Анкер решават да разгърнат обучение чрез катерене, познания за природата и английски език сред местните носачи и децата от долината Кхумбу.

Конрад Анкер разширява представите за алпинизъм и границите в алпинизма в продължение на 35  години. Дългогодишен капитан на екипа на The North Face Athlete, той има впечатляваща листа от изкачвания и премиери в Хималаите, Каракорум, Антарктида, Йосемити. Сред тях блестят като постижения покоряването на високия 6660 м. емблематичен връх Меру в Гарвалските Хималаи (2011 г. в свръзка с Джими Чин и Ренан Озтурк, филмът печели всички възможни награди) и откриването на останките на Джордж Мълъри на Еверест през 1999 г. През 2017 г. с Джими Чин, по време на 12-ото си пътуване до Антарктида, той прокарва нов маршрут по северната стена на връх Улветана (2930 м. “Вълчият зъб“), най-високия връх в района на Queen’s Maud Land.  Има в сметката си и три изкачвания на Еверест.

Видео: Дни на предизвикателствата

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!