fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Хеликоптери от авиобазите в София и Крумово ще извършват спасителни операции в планините

Хеликоптери от авиобазите в София и Крумово ще осъществяват спасителни операции в планините и зимните курорти. Това съобщи в интервю за „24 часа“ заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Това ще бъдат и първите две бази, които ще обслужват въздушните линейки.

По думите му, навигацията ще бъде направена така, че в рамките на т.нар. златен час един хеликоптер ще може да отиде и да се върне.

Общо в шест бази ще бъдат разположени медицински хеликоптери. Това са София, Крумово, Сливен, Горна Оряховица, във Варна или Балчик и в Бургас. Базите са “разсеяни” така, че да може да се достигне с тези хеликоптери във всяка точка на България, обясни Върбанов.

Шест ще бъдат и хеликоптерите, като пет от тях ще бъдат закупени със средства по плана за възстановяване, а шестият – с пари от оперативна програма „Регионално развитие“, уточни той.

Първият хеликоптер трябва да дойде следващата година, така е заложен по оперативната програма.

„Надяваме се до 2024 г. да бъдат отворени първите пунктове. Ще стартираме системата поетапно, дори два пункта изградени да имаме, ще я стартираме“, изрази очакванията си Върбанов.

„Освен купуването на хеликоптерите ще трябва да направим избор на локации, където да бъдат изградени бази за постоянно дежурство на хеликоптерите със съответните центровете за спешна медицинска помощ, които да са близо до тези бази. Съобразяваме ги с гъстотата на населението в регионите, с честотата на пътнотранспортните произшествия и на бедствията и авариите. Ще се преценява и близостта със специализирани болнични заведения и какво е наличието на спешна медицинска помощ. Това е от първите и много важни стъпки“, каза заместник-министърът по транспорта.

Предстои и подготовката на екипи, които ще обслужват въздушните линейки. Планира се пилотите на хеликоптерите да бъдат обучавани във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”. Ще се обучава и медицинският персонал, той ще бъде от парамедици, които ще придружават пилотите и ще имат дежурства в базите. Ще има и наземен персонал, който да обслужва летателната и медицинската техника, която ще е на борда на машините, обясни плановете на транспортното министерство Върбанов.

Едва след това тази система ще бъде свързана и с националния телефон 112. Засега обаче не се обмисля изграждането на система с различен телефонен номер, който да е специално за медицинска помощ по въздух, така както е в много други държави по света.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!