fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Новини

Глоби заплашват туристите без разрешение в македонските планини

Македонското правителство въведе глоби за туристи без разрешение, скитащи в планините. Първите четирима нарушители на влязлата в сила забрана вече бяха наказани със солидни глоби, съобщиха от ресорното министерство на земеделието и горите. Те са били незаконни дървосекачи от малкото южно градче Демир Хисар по поречието на река Вардар. Освен наказанието за незаконна сеч на дърва, четиримата ще бъдат глобени и с по 1000 евро, тъй като при проверката се оказало, че нямат предварително извадено писмено разрешение за движение из планината. Забраната за свободно движение из планинските паркове или горите влезе в сила от 9 юли и ще бъде в сила до 30 септември.  Глобите, които се налагат, включват суми от 1000 до 2000 евро за физически лица и над 10 000 евро за юридически лица.

Забраната „удари“ най-вече планинарите в Македония. Поради протеста на хилядите жители на Скопие, които при първа възможност в края на деня или през уикенда търсят спасение от горещините в парка „Водно“ над града, властите се „смилиха“ и ограничиха действието на забраната само по високите части на крайградския хълм, който македонците оприличават на Витоша край София. Така всеки турист – местен или гост на Македония, ако иска пешком да стигне да Милениумския метален кръст на върха на Водно, откъдето се вижда на длан цялата долина на Скопие, ще трябва предварително да извади за това писмено разрешение.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!