fbpx

Ясна е самоличността на загиналия в Стара планина

Ясна е самоличността на загиналия в Стара планина, по билото между хижите Добрила и Амбарица. Това е младият лекар от Александровска болница д-р Марио Шкодров.

Марио, който тази неделя е щял да навърши 27 години, е бил специализант в Спешното отделение на болницата.

Останал без родители, той учи медицина като стипендиант по програмата „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Д-р Шкодров е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е „Спешната медицина“, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро – Александровска“ и партньори. От тази година, младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро…., пишат колегите му от Александровска.

Марио е изчезнал в понеделник, на път за хижа Амбарица. Той е редовен посетител там и отлично познава района, но попада в клопката на лошото време в Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. Изморен и премръзнал той спира в снежната пустош.

Сигнал за изчезването му подават негови приятели около 19 ч. на 10 декември. Акцията приключи в 15:30 ч. днес, когато тялото на Марио беше открито на старопланинското било между хижите Добрила и Амбарица.

Призоваваме всички, тръгнали на зимен преход да не подценяват планината и да не надценяват възможностите си. Бъдете добре екипирани, информирайте се добре за прогнозите за времето, не тръгвайте сами, не предприемайте самонадеяно рискове и уведомете поне един свой близък кога и от къде тръгвате, както и хората при които отивате. Планината не прощава., написаха приятелите му от хижа Амбарица, до които той не успя да стигне.

 

Прочети  Трима изследователи изкачиха най-отдалечения връх в света

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.