fbpx

Кино, Витоша и приказки

„Прозрачни планини” в партньорство с екипа на филма ви кани на поредица от прожекции на документалния филм „Витоша“ и дискусии на различни теми, свързани с едноименния природен парк.

Кампанията „Кино, Витоша и приказки” е провокирана от повтарящите се през няколко години събития, застрашаващи опазването на естествения облик на Витоша – планината любима на всички, които живеят до нея. Прозрачни планини ви предлагат връщане назад във времето и напомняне, че бъдещето на Витоша зависи от всеки от нас.

В рамките на един месец всяка седмица предстои прожекция на филма „Витоша“ в комбинация с кратко представяне и дискусия на различни теми, свързани с планината. Ще ни гостуват лектори като Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Момчил Панайотов от Лесотехнически университет и други интересни личности, свързани с планината, нейното биоразнообразие и история. Всеки от тях ще разкаже за богатствата и предизвикателствата пред природния парк.

Документалният филм „Витоша“ разказва за планината през погледа на хората, които я обичат и живеят с нея. Това е филмът, който успява да заснеме един от най-ярките случаи на активност на гражданското общество в България, а именно – протестите за опазване на Витоша и срещу промените в Закона за горите през периода 2008 г. – 2012 г.

Посланието на кампанията „Кино, Витоша и приказки“ може най-точно да се опише с думите на режисьора на филма в отговор на въпрос на Дневник:
– „Защо е ценна Витоша, според вас?“
– „Ценна е, защото е някакво пространство, което си стои опразнено от всякакви цивилизации. Там отиваш и няма време, няма епохи. На един час от София. Това е ценно – глътката въздух, която можеш да си вземеш там. Затова сигурно е защитена територия, затова изобщо има такива територии.“

Прочети  Сняг затрупа базовия лагер на Симоне Моро под Манаслу (ВИДЕО)

ПРОГРАМАТА

14 Май – Дом на киното 19:00 ч.
Тема на дискусията: Корояди се съюзяват с еколози – кой пази горите на Витоша? (лектор: Момчил Панайотов, ЛТУ, София)

18 Май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: Има ли мечки на Витоша? (лектор: Никола Дойкин, ДПП Витоша)

25 Май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: До Алеко и назад – история на ПП Витоша (лектор: Тома Белев)

1 Юни – часът и мястото ще бъдат обявени скоро
Тема на дискусията: Децата на Витоша

8 Юни – Маймунарника, Борисова градина 19:30 ч.
Тема на дискусията: Лифтове и транспорт на Витоша (лектор: Любо Костадинов, Гражданска група ЗаВитоша)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook