fbpx
петък, април 19, 2024
Височинен алпинизъмЛичностиНовини

Кои са първите, стъпили на К2 през зимата?

Най-голямото събитие в света на алпинизма тази зима безспорно беше първото зимно изкачване на К2. А през последното денонощие водещата новина както за планинарите, така и за широката публика е именно успеха на непалската експедиция в това невероятно начинание.

Десетимата алпинисти, които достигнаха върха в събота, са част от експедициите, ръководени съответно от Нирмал Пурджа и Мингма Джи. Двете групи, както и Сона Шерпа, който преди това беше част от комерсиалната експедиция, обединиха усилията си и стъпиха на върха заедно, пеейки химна на Непал.

Но кои всъщност са хората, които на 16 януари първи стъпиха на единствения неизкачен досега в зимни условия осемхилядник?

Нирмал Пурджа

Нирмал Пурджа (по прякор Нимс) е роден през 1982 г. или 1983 г. в непалския район Мягди.

„На 38 съм, но всъщност не знам точно на колко съм. Никога не си празнувам рождения ден, защото възрастта е само начин на мислене, начин да се убедиш, че остаряваш и да си намериш извинение.“

снимка: Facebook

За детството си самият той казва:

„Израснах в Читуан, това е най-плоската и топла част на Непал. Почти на морското равнище е. Бяхме много бедно семейство, живеехме в малка къщичка, обградени от кокошки. Даже нямах обувки. Това се промени, когато двамата ми братя постъпиха при гуркхите.“

Гуркхите са специално военно подразделение на британската армия, съставено от непалци.  Братята на Нимс успяват да го изпратят в частно училище, където той е един от най-добрите ученици. След завършването си е поставен пред избор.

„Не исках да съм доктор или инженер. Имах две възможности: първата беше да бъда непалския Робин Худ, да откривам богаташите, които не плащат данъци – политици и т.н. – и да давам парите на бедните“.

Втората опция за гуркхите. През 2003 г. Нимс постъпва при тях.

„Баща ми беше гуркха, както и братята ми. В непалското общество хората уважават това.“

По-късно става част от специалните части, като се занимава основно с военни операции в тежки зимни условия. Напуска армията през 2018 г., за да се посвети на алпинизма.

„Работата ми беше да уча нови техники на катерене и да показвам на колегите си как да ги прилагат. Казах на ръководителите си: „Ако това е работата ми, ще ми трябват 80 дни отпуск за да изкача петте най-високи планини на света. Отказаха ми, защото рискът бил твърде голям. Отговорих им: „Добре, напускам.“

Преди 29-годишна възраст Нирмал Пурджа дори не е слагал котки. Първото му голямо изкачване е през 2012 г., когато той стъпва на Лобуче (6119 м) без никакъв предишен опит в алпинизма. През 2014 г. следва първият осемхилядник – Дхаулагири – който Нимс изкачва за 14 дни без аклиматизация. Следващ в списъка е Еверест две години по-късно.

снимка: Facebook

През 2019 г. идва ред на амбициозния Project Possible 14/7. Планът е прост – 14 осемхилядника за 7 месеца. Първият е Анапурна на 23 април 2019 г., а до 24 май са изкачени и Дхаулагири, Кангчендзьонга, Еверест, Лхотце и Макалу. Последните три – само за 2 дни и 30 минути. Следват Нанга Парбат, К2, Гашербрум 1 и 2 и Броуд Пик. С Чо Ойю, Манаслу и Шиша Пангма Нимс е готов до септември. Първото зимно изкачване на К2 циментира мястото на Нирмал Пурджа в историята на алпинизма.

„Границата между това да си смел и глупав, да живееш в момента и да намериш смъртта си, е тънка. Аз искам да живея в момента още много дълго време.“

 

Мингма Джи

Мингма Джи е водачът на втората непалска експедиция, която тази зима се отправи към К2. Роден е в близост до планината Chobuje (6686 м) в Непал. Занимава се с алпинизъм от 2006 г., като първата си голяма експедиция предприема на Манаслу. Има пет изкачвания на Еверест (8849 м), две на К2 (8611 м) , четири на Манаслу (8156 м) и по едно всички останали осемхилядници с изключение на Нанга Парбат. Негово дело е първото солово изкачване по нов маршрут на Chobuje (6686 м), върхът, в чиято сянка е израства.

„Когато  се връщам у дома, виждам върха толкова близък и красив. Това беше най-тежкото ми изкачване. Единственото, което си мислех тогава, беше, че една грешка ще ми коства живота. Колкото повече се катерех, толкова повече ме беше страх да погледна надолу.“

Остава да видим как се сравнява това преживяване със зимното изкачване на К2.

снимка: Facebook

Мингма Давид Шерпа

Друго основно лице в непалската експедиция е Мингма Давид Шерпа. Роден през 1989 г. в район Тапледжунг, той е познат не само като алпинист и водач, но и като опитен високопланински спасител. Това е човекът, изпълнил спасяване с хеликоптер на най-голяма височина някога – 7400 м на Дхаулагири през 2013 г. През 2016 г. екипът от шерпи на Еверест, който ръководи, спасява живота на 52 алпинисти в рамките на два месеца. Към момента е спасил повече от 100 души в планината. Става професионален гид през 2008 г. Държи рекорда за най-млад човек, изкачил всички 14 осемхилядника. Рекордно е и времето, за което достига Еверест и К2 – в рамките на 61 дни. Има шест изкачвания на Еверест и зимно изкачване на Анапурна, а през 2019 г. му е връчена наградата „Шерпа на годината“.

снимка: Instagram

Освен с катерене и алпинизъм, Мингма Давид Шерпа се занимава с бягане. Включва се в Losar Marathon, където пробягва 21 км за час и пет минути, а през 2016 г. бяга от базовия лагер на Еверест до Лукла. Разстоянието е 52,5 км.

 „За мен алпинизмът не е само страст и приключение, той е зависимост. Да дишаш разредения въздух! Винаги да искаш да продължиш още една стъпка напред! Да мечтаеш във високия лагер! Винаги да си жаден за катерене! С широка усмивка на лицето!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!