fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиНовини

Урубко с 26-то изкачване на осемхилядник: За два дни изкачи и К2

Денис Урубко изкачи и К2, след като пристигна в базовия лагер преди два дни. Той е бил на върха сам, без кислород и шерпи в 7:30 ч. местно време тази сутрин.

Днес Денис Урубко празнува 49-тия си рожден ден.

„Планината даде на Денис страхотен подарък за рождения ден. В 7:30 местно време той беше на върха на К2. „Бях сам над лагер 4″. Сега той слиза надолу. 26 пъти на осемхилядник… още един и ще постави рекорд!“, написаха от екипа му във Facebook.

 

Урубко пристигна в базовия лагер на К2 на 27 юли,  а рано сутринта в четвъртък се изкачи до лагер 2. По-късно през деня достигна директно и лагер 4, където след кратка почивка през нощта е предприел финалната атака на върха.

Алпинистът вече е добре аклиматизиран, след като на 19 юли за по-малко от 15 часа изкачи Броуд пик, а на 23 юли стъпи и на Гашербрум II.

Урубко „изтича“ до Броуд пик: Изкачи го от базовия лагер за по-малко от 15 часа

Изкачването на Гашербрум II също беше скоростно, след като той тръгна от базовия лагер в 03:00 ч. сутринта, а след няколко кратки почивки в 18:20 достигна върха. След това Денис слезе направо в базовия лагер в 4 ч. на следващата сутрин. Изкачването и слизането му отнеха общо 25 часа. Това беше петото изкачване на Урубко на Гашербрум II.

 

Сега той има цели 26 изкачвания на 8000-метрови върхове, без да използва кислород и му трябва само още едно, за да надмине рекорда на Хуанито Оярсабал.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!