fbpx
събота, февруари 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Урубко „изтича“ до Броуд пик: Изкачи го от базовия лагер за по-малко от 15 часа

Денис Урубко и най-малко още двама други алпинисти достигнаха върха на Броуд Пик във вторник сутринта и се върнаха безопасно до лагер 3, съобщи ExplorersWeb.

Там те се присъединиха към редица други алпинисти, които ще продължат нагоре в сряда.

 

Урубко буквално е „изтичал“ до Броуд пик, като осъществи изкачването от базовия лагер до върха за малко повече от 14:30 ч. Той тръгна от базовия лагер в понеделник в 20:20 ч. и достигна върха във вторник в 11 ч. сутринта, съобщи азербайджанският алпинист Исрафил Ашурли.

Ашурли също е там. Той е един от хората в лагер 3, който ще тръгнат към върха тази вечер.

Summit Karakoram съобщава, че Хесус Катакора Монхе от Боливия и Люк Беноа от Канада също са изкачили Броуд Пик днес, като са достигнали върха в 14 часа местно време. Те също са слезли в лагер 3 за нощувка.

Тримата се очаква да слязат в базовия лагер в сряда.

Засега не е ясно дали Урубко и другите успели алпинисти са фиксирали въжета по пътя към върха, но времето и за утре се очаква да остане хубаво.

Сред екипите в Лагер 3 сега са литовският партньор на Ашурли, Саулюс Дамулевициус, Пепе Салданя и Фернандо Фернандес-Виванкос от Испания, плюс петчленен чилийски отбор и друга група от Полша.

Адриана Браунли и Гялже Шерпа напуснаха лагер 2 рано тази сутрин и вероятно са готови да се отправят към върха още тази вечер.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!