fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Божо с второ място от екстремен ултрамаратон в Швейцария

Резултат от 9300 метра положителна денивелация през 140 километрово трасе в Швейцария за малко над 22 часа донесе второ място на един от топ ултрамаратонците ни Божидар Антонов в предизвикателството „X Alpine“ на 8-ми юли.

Маратонът е един от най-тежките и се провежда във Вербие, район Сан Бернар в алпийската страна. Целта на Божо тази година бе да влезе в топ 10 на състезателите, а спечели място сред първите трима в международното състезание.

Най-високата точка по маршрута бе 2826 м в алпийски условия. Преди финала се изкачва и 1200-метрова стена.

„Запалените фенове на Verbier Ultra Trail знаехме за промените по трасето тази година и тръпнехме да разберем дали няма да останем разочаровани. Повечето корави състезания лека-полека се скопяват и изчезват.
Очакванията ми за по-леко и непретенциозно трасе се оказаха верни. За щастие, това беше валидно само в отсечката на първото спускане, където вместо по игрива пътека ни спуснаха из скучни пътища. Натам трасето си беше технично забавление. Разбира се, La Catogne определено липсва по маршрута. Тая някаква надежда да върнат емблематичната отсечка вдигайки трасето на 100 мили и да превърнат това състезание в най-коравата стотачка, на която може да се пробва човек.“,

споделя ултрамаратонецът в официалната си фейсбук страница.

„След първите няколко часа по трасето разбрах две неща- ще бъде голяма жега и няма да мога да спускам добре. Беше топло още през нощта и очаквах изключително жарък ден. (…) В крайна сметка леки спускания през цялото състезание, даже и финалното. Охлаждането при всеки водоизточник и консервативните спускания се оказаха и разковничето за успеха в него ден за мен.
Успях доста равномерно да разходвам сили през цялото трасе и в крайна сметка седми финиш от седем старта на X Alpine.

След състезанието се прехвърлихме в съседната долина, където гостувахме на нашите близки приятели Мая и Страхо. (Страхил Гешев – б.р.). (…)
Първия активен ден след състезанието го споделихме с г-н Гешев в най-дългото непрекъснато изкачване, което съм правил засега. Събрахме 3800 м. D+., върнахме си ги и всичко е точно, беше чудно!“.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!