fbpx
четвъртък, септември 21, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Лавина погреба четирима под Дхаулагири

Четирима алпинисти от експедиция на Японската асоциация на професионалните алпийски водачи бяха погребани от лавина, паднала по склоновете на Дхаулагири.

Загинали са Осаму Танабе на 49 години, Тоши Ямамато на 36 г., Даисуке Хонда на 32 г. и 29-годишният шерп Пасанг Гялу. Други двама алпинисти от експедицията са оцелели. Те са направили опит да търсят затрупаните си колеги, но без успех. На мястото е бил изпратен хеликоптер на създадената наскоро Непалска спасителна служба. От Япония също е заминала група от професионални спасители, които ще се включат в издирването на жертвите.

В лицето на Осаму Танабе Япония загуби един от най-силните си височинни алпинисти и най-опитните ръководители на експедиции. Той изкачи Еверест почти зимно на 20 декември 1993 г., само  ден преди началото на зимата. След два опита през 2001 и 2003 година ръководен от него екип на Токайския университет успя да изкачи за първи път при зимни условия през 2007 година  южната стена на Лхотце.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!