fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Лавина помете две американки и двама шерпи на Шиша Пангма: Двама са мъртви, а двама в неизвестност

Американската алпинистка Анна Гуту и ​​нейният водач Мигмар Шерпа загинаха, а сънародничката ѝ Джина Мари Рзучидло и шерпът ѝ Тенджен Лама са в неизвестност, след като лавина падна на Шиша Пангма.

Тенджен Лама Шерпа придружаваше Кристин Харила в нейното тримесечно скоростно изкачване на всички осемхилядници. След като приключи с проекта на K2 през юли, той продължи да бъде височинен водач за Seven Summit Treks. Преди днешния инцидент Тенджен Лама изкачи Манаслу и Дхаулагири тази есен.

Лавината тази сутрин е

паднала на височина 7800 м,

докато четиримата са били на път за върха. Спасителни екипи, водени от Мингма Джи, откриха телата на Гуту и ​​Мигмар Шерпа на място. Другите двама остават в неизвестност. Неизвестен брой алпинисти, сред които Ками Рита Шерпа, Митра Бахадур Таманг и Карма Гялжен Шерпа, също са ранени в лавината.

След рекорда: Кристин Харила каза край на височинния алпинизъм

Очевидци разказаха пред The Himalayan Times, че „най-малко две лавини са ударили маршрута, когато двете американски алпинистки заедно с техните водачи са достигнали над 7800 м.“

Повечето алпинисти от експедициите на Elite Exped и Imagine Nepal са се върнали от височина 7600 м.

 

Анна Гуту
Анна Гуту, снимка: Anna Gutu/Instagram

Загиналата Гуту и ​изчезналата ​Рзучидло бяха в ожесточена конкуренция

да станат първата американка, завършила 14 × 8000. Гуту се изкачваше като клиент на EliteExped на Нирмал Пурджа. Без предишен опит в Хималаите, тя си постави за цел за да изкачи всичките осемхилядници за шест месеца. Шиша Пангма беше последният връх в нейния списък.

Рзучидло, която е от Ню Йорк, започна своя проект миналата година. Това лято тя изкачи Гашербрум и Нанга Парбат, след това Манаслу и накрая се насочи към последните два оставащи ѝвърха за Хималайската корона. Тя изкачи Чо Ойю с 8K Expeditions/Climbalaya, но беше със Seven Summit Treks на Шиша Пангма. Както и при Гуту, това беше последният й връх.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Gina Marie Rzucidlo (@ginamarierzucidlo)

Гуту тръгна от базовия лагер за директно изкачване на върха, заедно с останалите екипи на Elite Exped и Imagine Nepal в петък. По това време Рзучидло вече беше достигнала Лагер 2.

Комуникацията от Тибет е трудна, но клиенти на експедициите за изкачване на върха, докладват за ситуацията през inReach, докато слизат базовия лагер. „Имах лошо предчувствие през целия ден“, написа Ута Ибрахини. Марио Виелмо от Италия, който прекара последните две нощи в лагер 1, разказа, че в планината е ужасно студено и духа вятър.

„Ветровете бяха жестоки на 7000 м“, съобщи той, след като се върна в Базовия лагер днес.

Времето е лошо от двете страни на границата между Тибет и Непал, както беше потвърдено и от Симоне Моро на Пумори. Пресен сняг, последван от студ и вятър типичен модел при образуването на потенциални лавинни плочи.

В Тибет няма спасителна хеликоптерна служба и всички спасителни акции се извършват от земята. След безпрецедентен политически и дипломатически натиск и в знак на приятелски отношения от Китай, три спасителни хеликоптера от Непал бяха допуснати в автономната китайска област единствено за издирването на Боян Петров през 2018 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!