fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиНовини

След рекорда: Кристин Харила каза край на височинния алпинизъм

След изкачването на всичките 14 осемхилядници за рекордно кратките 92 дни, норвежката алпинистка Кристин Харила обяви пред медиите в родината си, че приключва с височинния алпинизъм.

„Всъщност вероятно съм приключила с катеренето“,

каза 37-годишната Харила пред Kronstadposten. „Чувствам, че съм свършила моята роля и вече нямам необходимата мотивация за подобни неща.“

Сега Харила се е отдала на лекции и мотивационни събития. Освен това тя пише книга за преживяванията си в Хималаите.

В Норвегия алпинистката се превърна в национална знаменитост, на същото ниво като великия полярен изследовател Борге Оусланд. Освен това Харила е заснела всичките си рекордни изкачвания тази година. Изглежда сега нейната цел е да продаде документален филм на една от големите телевизионни платформи. Подобно нещо направи и Нирмал Пурджа, който беше предишният носител на рекорда за скоростно изкачване на 14-те осемхилядници. Той продаде филма си 14 Peaks: Nothing is immpossible на стрийминг платформата Netflix.

Гинес се изложи: Отне рекорда на Меснер за първо изкачване на всички осемхилядници

Освен в собствения си филм, Харила може да се появи и в други документални филми, включително предстояща австрийска продукция за събитията около последното й изкачване на К2. Тогава трагично загина пакистанският носач Мохамед Хасан, докато десетки алпинисти го прескочиха на път за върха.

Харила освен това наскоро спомена, че иска да се съсредоточи върху личния си живот и да създаде семейство.

Що се отнася до водача ѝ Тенджен Шерпа Лама, с когото тя осъществи рекорда, той се завръща като гид на клиенти на осемхилядниците. Миналата седмица той изкачи Манаслу, водейки група на Seven Summit Treks.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!