fbpx
сряда, юни 12, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбрано

Събирал пари за болната си майка: Как загина Мохамед Хасан под К2? (ВИДЕО)

Поставеният рекорд от Кристин Харила и еуфорията от масовото изкачване на К2 остави в сянка един трагичен инцидент под върха – смъртта на пакистанския носач Мохамед Хасан.

Тя обаче породи редица въпроси, за някои от които и до момента няма отговор, коментира Explorer’sWeb.

Приблизително в 2:30 ч. сутринта на 27 юли дълга редица от алпинисти се движи бавно на височина над 8000 м към К2. Тъмно е,  докато всички се придвижват през теснината и по опасния траверс под големия серак. Всички са фокусирани върху целите си. Някои преследват рекорди, пише изданието.

Повечето знаят, че ще трябва да стъпят на върха този ден или да се приберат у дома без да имат друг шанс. Техните експедиции приключват в края на месеца.

Ръководителите, координиращи атаката на върха от базовия лагер, започват да получават съобщения за лавини, а след това и за инцидент. Скоро след това триумфални съобщения от стъпването на върха заглушават безпокойството.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 8K Expeditions (@8kexpeditions)

Кристин Харила от Норвегия и Тянжен Шерпа Лама са сред първите, достигнали връхната точка на К2. Голям екип от шерпи, които помагат за фиксирането на въжетата в горните части, идва след тях. Други алпинисти следват в колоната. По-късно членове от други експедиции също се изкачват на върха: Imagine Nepal, Seven Summit Club, EliteExped, 8K Expeditions/Summit Karakoram и вероятно алпинисти, водени от по-малки компании.

Тогава идва и новината за смъртта на пакистанския носач Мохамед Хасан. Информацията остава оскъдна, отбелязва Explorer’s Web, които започват да търсят отговори за смъртта му.

Хасан е служител на Lela Peak Expedition. Seven Summit Club на Алекс Абрамов му възлага да помага за фиксиране на въжетата по време на атаката на върха.

Някои алпинисти, включително Лакпа Шерпа от 8K Expeditions и операторът Филип Флемиг, отбелязват, че Хасан не бил много опитен и екипировката му не била подходяща за изкачване на K2.

Как става инцидентът?

По този въпрос информациите остават изключително противоречиви. „Хасан падна и счупи кислородната си маска“, каза пред Explorer’s Web Лакпа Шерпа.

„Хасан падна и се удари в камък“, твърди пък Мингма Джи. „Той падна в цепнатина“, убедена е алпинистката Люси Уестлейк.

Вилхем Щайндъл, който изкачва с Furtenbach Adventures, пък чул, че носачът е загинал в лавина.

В крайна сметка парчетата от пъзела започват да се подреждат. „Пакистански алпинист падна и висеше с главата надолу повече от час“, съобщи алпинистът Али Пепър. „Успяха да го издърпат обратно. В началото той беше жив, но не можеше да бъде спасен.“

„След това всички го прескочиха, за да продължат към върха“, добавя Пепър.

Сходна информация дава и българката Силвия Аздреева, която часове, след като слезе от върха на К2, написа във Facebook профила си: “ Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме… “

Луис Сориано е във втория екип на Seven Summit Club, който достига върха един ден по-късно. „Разговарях с шерпа, който го е видял да пада и който помогнал на Хасан да се върне на траверса“, разказа той пред ExplorersWeb. „Очевидно Хасан се е подхлъзнал и е паднал и накрая е спрял с лице надолу, викайки, докато някой не е успял да го издърпа обратно до траверса.“

Шерпата, който помага на Хасан, е Халунг Дорчи Шерпа от 8K Expeditions. По-късно той докладва за случая на ръководителя на експедицията си Лакпа Шерпа, който потвърждава фактите пред Explorer’s Web.

„Кислородната маска на Хасан се чупи при падането“, обяснява той. „Шерпа Халунг Дорчи и един от операторите на Кристин Харила му помогнали да се върне на трасето.“

След като Хасан в крайна сметка е бил издърпан, той не е можел да се движи със собствени сили и „внезапно е починал“, каза още Лакпа Шерпа.

„Не е било толкова внезапно“, категоричен е обаче Филип Флемиг, оператор, работещ в планината за Servus TV.

„Носачът все още се движеше три часа след инцидента.“

Флемиг не е бил там, но е пуснал дрона си над групата. По време на инцидента операторът е заедно с Вилхем Щайндл и носача от екипа Мингма Шерпа близо до дъното на Bottleneck в 2:30 сутринта. Те чакат останалата част от експедицията си и тълпите в Bottleneck да се разпръснат.

Флемиг разказва какво се е случило: „Около 30 човека бяха в началото на Bottleneck и друга голяма група на траверса. След това падна голяма лавина и внезапно светлините от челниците изчезнаха в праха, който покриваше планината. Мингма Шерпа избяга и всички легнахме на земята. За щастие нищо друго не падна, но бяхме загрижени, че нещо сериозно се е случило в Bottleneck. Беше страшно. Редица светлини се обърнаха и тръгнаха надолу. Десетина души минаха покрай нас и казаха, че въжетата са прекъснати. Предложих да изчакаме. Цяла група светлини на траверса спряха и останаха блокирани от 90 минути до два часа. По онова време не знаехме какво се случва. По-късно щяхме да разберем, че това е инцидентът.“

Флемиг изчаква на мястото още два часа, като продължава да снима групата нагоре и другата група на траверса. Около 5:30 сутринта тръгва, като слиза чак до базовия лагер.

„На следващия ден копирах материала на компютъра и някой каза: „Хей, какво е това?“ Някой теглеше човек в снега. Имаше човек, който лежеше точно на пътеката при траверса, с около 20 души пред него и поне още 10 отзад. Във видеото ясно се виждаше, че мъжът движи крака си, така че очевидно беше жив“, разказва операторът.

Флемиг и Вилхем Щайндъл събират пари за семейството на Хасан от участниците в своята експедиция, а след като слизат от планината посещават вдовицата на Хасан.

„Тя каза, че той за първи път е бил на горните склонове на K2“, разказа Флемиг. „Преди това е работел само като носач в базовия лагер, но този път

трябвало да изкара повече пари, за да плати лечението на болната си майка,

която също беше вкъщи, когато ги посетих.“

Хасан оставя и три малки деца.

„Не знам защо не е имало опит да бъде спасен, въпреки че беше на много сложно място, точно на пътеката в средата на траверса под големия серак“, пита се Луис Сориано. „Хората буквално трябваше да го прескачат по пътя си към върха. Минах покрай това място на следващия ден и тялото още беше там. Трагедия.”

„Няма спасителен екип на К2 и офицерът за връзка не можеше да направи нищо“, твърди Лакпа Шерпа. „Преди инцидента някои шерпи от екипа за фиксиране на въжетата много пъти му казваха да се върне, защото екипировката и дрехите му за катерене бяха много лоши, но той не ги послуша и последва другите алпинисти. Времето беше много лошо и повечето алпинисти наближаваха върха на К2. Предполагам, че след като се е контузил, може да не е могъл да се движи… така че от Bottleneck е много трудно да го свалим.“

Силвия Аздреева след изкачването: Тази планина не е за всеки, рискувах

Запитан какво може да се направи за алпинист, изпаднал в беда при преминаването на К2, Лакпа каза: „Първо трябва да му дадат кислород и след това да мобилизират екипа, за да го свалят.“

„Ако знаех за проблемите, щях да помогна“, каза още Лакпа.

„Няма значение в коя експедиция си, но получих новината едва след като той почина. Но моят екип и шерпи все пак са му помогнали“, заяви и Лукас Фуртенбах, собственик на Furtenbach Adventures: „Щяхме да спрем атаката към върха и да помогнем, независимо какво е необходимо. Дори ако това означаваше да се откажем от нашите доставки на кислород и дори това да означаваше да не изведем всички наши клиенти на върха. Това е основна част от брифингите преди изкачването, които правя с всички клиенти. Винаги ги подготвям така, че ако попаднем в такава ситуация, да помогнем.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!