fbpx
събота, май 25, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Гинес се изложи: Отне рекорда на Меснер за първо изкачване на всички осемхилядници

Световните рекорди на Гинес – по-известни с това, че награждават хората с най-голямата колекция от гумени патета в света или тези, които могат да въртят баскетболна топка върху четка за зъби най-дълго – лиши Райнхолд Меснер от това да бъде първият, който официално е изкачил всички 8-хилядници в света, съобщи The Explorer’s Web.

Меснер никога не е достигал истинския връх на Анапурна, се казва в съобщение на организацията.

Става въпрос за стар спор, но тиролецът все още се ядосва, както първия път, когато чуе за него, отбелязва изданието. Еберхард Юргалски, журналист от 8000ers.com и отскоро главен консултант за Световните рекорди на Гинес (GWR) по въпросите на алпинизма, публикува актуализиран списък на онези, които са достигнали истинските върхове на всичките 14 осемхилядници.

таблица осемхилядници
Вижте таблицата в голям размер тук

Гинес непрекъснато актуализира листата си с до голяма степен незначителни, но печеливши рекорди, но присъствието му в алпинизма и други приключенски дейности е особено спорно. Организацията издава тонове сертификати, с които клиенти и водачи на комерсиални експедиции гордо украсяват акаунтите си в Instagram, но междувременно лишава един от най-великите алпинисти в историята от ключово постижение, коментира още изданието.

Вписаха Нирмал Пурджа в Рекордите на Гинес с пет постижения

Всичко започна, след като 8000ers.com актуализира своята историческа статистика за изкачванията на всички 14 осемхилядници. Това беше последвано от поредица подробности за Манаслу, Дхаулагири и Анапурна. Всички те имат дълги върхове, където местоположението на най-високата точка може да бъде объркващо, в зависимост от видимостта и снежната покривка. След проверка на фотографски доказателства и стриктното решение, че „върхът е най-високата точка и нищо друго“, екипът на 8000ers.com отне постиженията не само на Меснер, но и на почти всички алпийски герои от цяло едно поколение, отбелязва The Explorer’S Web, напомняйки че по времето, когато са извършвани тези изкачвания не са съществували безупречни географски доказателства за точната върхова точка.

Намерението има значение и много алпинисти през тези по-ранни десетилетия са достигнали това, което наистина са вярвали, че е най-високото място на върха, но

Йежи Кукучка, Ерхард Лоретан, Петер Хабелер,

както и рекордьорките при жените Едурне Пасабан и Герлинде Калтенбрунер бяха поножени със само 11 до 13 изкачвания на осемхилядници, а не с пълните 14.

Много алпинисти от 20-ти век игнорираха интерпретациите на Юргалски. Денис Урубко, чиито собствени три осемхилядника бяха поставени под съмнение, включително грандиозния нов маршрут по южната страна на Чо Ойю, обаче оспорваше толкова енергично твърденията на екипа на Юргалски, че най-накрая успя да получи обозначение за изкачванията „без доказателства“.

Последна актуализация на таблицата с изкачвания на 14 × 8000 метра, отбелязва четири графи „твърдение за изкачване“, „доказано изкачване“, върхове за които „няма доказателства“ и „доказано неизкачен връх“. Изкачвания на Меснер и други алпинисти са категоризирани ка​​то „проведени без стъпване на върха“.

Понастоящем 8000ers.com и Гинес признават американеца Ед Виестурс за първия алпинист, изкачил 14-те осемхилядници. Той стъпва на връхните им точки между 1989 и 2005 г. без допълнителен кислород. Номер две е Вейка Густафсон, а трети – Нирмал Пурджа, който използва кислород на всички върхове.

В публикация в Instagram самият Виестурс обаче обяви Меснер за първия с Хималайската корона. Тъй като новият списък понижи изкачванията на осемхилядници на Едурне Пасабан и Герлинде Калтенбрунер до само 12, женската категория оставаше празна, до изкачването на Шиша Пангма на неизвестната Донг Хонг Хуан от Китай миналата пролет, с който, според списъка, тя става първата жена, събрала престижната колекция.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ed Viesturs (@ed_viesturs)

След нея се нарежда и Кристин Харила, която това лято постави абсолютен скоростен рекорд за изкачване на 14-те осемхилядници за 92 дни.

Въпреки че е правилна от гледна точка на изкачването на същинските върхове, таблицата, пълна с клиенти в комерсиални експедиции, получаващи признание над Меснер и Пасабан, убива приключенската привлекателност на самото предизвикателство, коментира The Explorer’s Web.

Самият Меснер не спести думите си на презрение за тази ревизия на постиженията му в живота.

„Не върхът, а пътят е целта. Моят алпинизъм не познава рекорди“, написа той във Фейсбук. Меснер публикува и снимка от изкачването си на Анапурна през 1985 г. с Ханс Камерландер.

Наистина, тяхното изкачване беше епично по нов маршрут в алпийски стил по Северозападната стена при лошо време, далеч по-значимо постижение от сегашните изкачвания на осемхилядници. Това никой не оспорва, включително и Юргалски. Но стъпването на връхната точка, според него, е друга история.

„Планината се променя, както всичко в природата… необходимо е само снежната шапка да се срути и върхът да се снижи с пет метра“, каза Меснер пред La Repubblica. „Билото, водещо до върха, е дълго три километра, Юргалски просто обърка източния връх с главния“, добави той.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!