fbpx

Траверс Еверест-Лхотце хитът на сезона

Швейцарският катерач, чийто специалитет са скоростните изкачвания – Ули Щек, на 8-ми април се отправя към Непал. Планът му, както обикновено, е грандиозен – скоростен траверс на осемхилядниците Еверест – Лхотце, в алпийски стил и без кислород.

Планът за траверса включва: Базов лагер: 5365 м. – Лагер 1: 6400 м. – кулоар Хорбейн – връх Еверест: 8848 м. – спускане до Южното седло: 8000 м. – изкачване по кулоара на Денис Урубко – връх Лхотце: 8511 м. – спускане в Лагер 2 по класическия маршрут – ледопад Кхумбу: 6400 м. – Базов лагер: 5365 м.

Партньор на Ули в траверса Еверест-Лхотце ще бъде Тенжи Шерпа, с когото изкачиха вр. Чолатзе (6440 м.) в Непал, както и преминаха траверса Айгер  (3970 м.)Мьонх (4017 м.)– Юнгфрау (4158 м) в Аплите.

През февруари Ули и Тенжи бяха на аклиматизация в долината Кхумбу.

атанас-скатов-багаж
снимка: Фейсбук, личен профил

Траверс Еверест – Лхотце е в плановете за тази пролет и на българина-веган Наско Скатов, който отпътува за Непал днес. Целата му е да осъществи траверса за едно денонощие, но в какъв порядък ще бъдат изкачени двата осемхилядника, ще стане ясно на по-късен етап. Наско Скатов вече е изкачвал Еверест, но от север през 2015 г. Освен него, в актива си е записал още три осемхилядника – Анапурна (8091 м.), Макалу (8481 м.) и Манаслу (8156 м.).

На Еверест и Лхотце, както съобщихме преди няколко дни, ще бъде и полска експедиция, която тренира за зимно изкачване на К2. Плановете на експедицията обаче не включват траверс Еверест-Лхотце за тримата участници в нея, а заедно изкачване до общите за двата върха лагери. След това те ще се разделят, като изкачилият Еверест ще опита и изкачване на Лхотце.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!