fbpx

Траверс Еверест-Лхотце хитът на сезона

Швейцарският катерач, чийто специалитет са скоростните изкачвания – Ули Щек, на 8-ми април се отправя към Непал. Планът му, както обикновено, е грандиозен – скоростен траверс на осемхилядниците Еверест – Лхотце, в алпийски стил и без кислород.

Планът за траверса включва: Базов лагер: 5365 м. – Лагер 1: 6400 м. – кулоар Хорбейн – връх Еверест: 8848 м. – спускане до Южното седло: 8000 м. – изкачване по кулоара на Денис Урубко – връх Лхотце: 8511 м. – спускане в Лагер 2 по класическия маршрут – ледопад Кхумбу: 6400 м. – Базов лагер: 5365 м.

Партньор на Ули в траверса Еверест-Лхотце ще бъде Тенжи Шерпа, с когото изкачиха вр. Чолатзе (6440 м.) в Непал, както и преминаха траверса Айгер  (3970 м.)Мьонх (4017 м.)– Юнгфрау (4158 м) в Аплите.

През февруари Ули и Тенжи бяха на аклиматизация в долината Кхумбу.

атанас-скатов-багаж
снимка: Фейсбук, личен профил

Траверс Еверест – Лхотце е в плановете за тази пролет и на българина-веган Наско Скатов, който отпътува за Непал днес. Целата му е да осъществи траверса за едно денонощие, но в какъв порядък ще бъдат изкачени двата осемхилядника, ще стане ясно на по-късен етап. Наско Скатов вече е изкачвал Еверест, но от север през 2015 г. Освен него, в актива си е записал още три осемхилядника – Анапурна (8091 м.), Макалу (8481 м.) и Манаслу (8156 м.).

На Еверест и Лхотце, както съобщихме преди няколко дни, ще бъде и полска експедиция, която тренира за зимно изкачване на К2. Плановете на експедицията обаче не включват траверс Еверест-Лхотце за тримата участници в нея, а заедно изкачване до общите за двата върха лагери. След това те ще се разделят, като изкачилият Еверест ще опита и изкачване на Лхотце.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!