fbpx

Международна експедиция изкачва Чо Ойю по нов маршрут от север

На 12-ти април започва международна експедиция на шестия по височина осемхилядник в света – вр. Чо Ойю (8201 м.). Екипът в състав Луи Русо (Канада), Адам Биелецки (Полша), Рик Алън (Шотландия) и Феликс Берг (Германия) планира да осъществи изкачването по премиерен маршрут от север. Засега точните им планове не са оповестени, но по всичко личи, че директно от подножието ще се отправят по централната част нагоре.

Височината на северната стена е над два километра, а изкачванията по нея са малко. Единственият прокаран маршрут по северната стена е словенският. Изток Томазин изкачва върха по нея на 2 ноември 1988 г., но се спусна по класическия маршрут. След него по стената се изкачват още шестима от сънародниците му. По-късно един от тях споделя, че стената е много сложна, с потенциал за изкачване в алпийски стил. Друга трудност е северното изложение. Слънцето почти не се показва, а времето е адски студено.

Класическият маршрут за изкачване на Чо Ойю се счита за най-лесният маршрут за изкачване на осемхилядник. По него няма никакви технически трудности или опасности.

Прочети  Събраха парите за камера на Черни връх

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.