fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Мингма Джи с нов опит за отваряне на комерсиален маршрут от юг на Чо Ойю

Мингма Джи организира експедиция до Чо Ойю тази есен при втори опит да отвори комерсиален маршрут от страната на Непал до върха.

Нещо повече, той ще покаже вярата си в маршрута, като доведе и клиенти.

Мингма Джи се е насочил към маршрута на Pioneer Adventure. „Той е идеален за бъдещ комерсиален маршрут на Чо Ойю“, каза той пред ExplorersWeb.

Експедицията на Pioneer Adventure тръгнаха от Thame миналата зима и се изкачиха по Югозападния хребет. Те достигнаха до 7650 м, преди лошото време и липсата на време да ги принуди да се върнат.

„Обсъдих опциите за среща на върха с Мингма Дорчи (водачът на Pioneer Adventure)“, каза той. „Можем да намерим алтернативи, ако маршрутът стане твърде техничен. Като цяло смятам, че може да се направи комерсиално. Сега работя върху съставянето на експедиция от поне седем чуждестранни клиента и 10 шерпи.”

Мингма е хвърлил око на четири или пет непалски водача, членове на IFMGA (Международната федерация на планинските гидове), плюс един или и двамата от партньорите му, с които изкачиха K2 през зимата на 2021 г.: Дава Тензинг и Килу Шерпа.

Той е сигурен, че екипът му ще привлече клиенти, които се интересуват от откриване на нов маршрут до осемхилядник.

Но какво трябва да се има предвид за уменията и силата, необходими за изкачване на изключително дългия юг-югозападен хребет на Чо Ойю?

„Просто ще създадем още височинни лагери“, каза той. „Дългият маршрут не е проблем, освен ако няма риск от лавина или каменопад. Според Мингма Дорчи маршрутът е безопасен“.

Следващият въпрос е дали Мингма Дорчи и неговият екип са съгласни с друга експедиция, която се присъединява към тях по маршрут, по който са пионери през зимата?

„Говорих с него за това вчера“, обясни Мингма Джи. „Той каза, че ще се радва, ако успеем да завършим проекта му заедно“.

Наскоро Seven Summit Treks обявиха, че ще подкрепят Гялже Шерпа, водач на втория екип от южната страна на Чо Ойю през изминалата зима, при втори опит през есента. Но плановете на Мингма Джи са независими. „Не съм говорил с тях“, каза той.

Екипът на Мингма Джи от Imagine Nepal вече е определил датите на експедицията си на Чо Ойю: 1 октомври до 10 ноември 2022 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!