fbpx
неделя, май 26, 2024
Новини

МОСВ и директорите на Национални паркове обсъдиха как да спрат джиповете и АТВ в планините

Представители на министерството на околната среда и водите, на трите национални парка и граждански сдружения в областта на планинския туризъм обсъдиха в понеделник проблемите с моторни превозни средства в планините. От години се регистрира системно нарушаване на забраната и навлизане на автомобили, моторни шейни, АТВ и кросови мотори в трите национални парка – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“, а контролът е затруднен от недостатъчно персонал и липса на регистрационни номера на някои от тези превозни средства.

Срещата беше по инициатива на „Зелени закони“, Асоциация планини и хора и Българската асоциация по алтернативен туризъм. Участвали са представители на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), двамата новоназначени директори на парковете Пирин и Рила, представител на дирекцията на Централен Балкан, служители на Министерството на околната среда и водите, включително ресорният заместник-министър Тома Белев. Били са обсъждани предложения за по-добри регламенти, включително регистрационни номера за моторни шейни, АТВ и кросови мотори и възможности за по- строг контрол. Позиция срещу достъпа на тези превозни средства в защитените територии бе публикувана от група от планинарски организации след нашумял случай на моторни шейни, преминали с опасна скорост в близост до туристи.

В срещата за пръв път гражданското общество се среща с новите директори на националните паркове Пирин и Рила – Валери Мечев и Владимир Милушев. За Национален парк „Централен Балкан“ тече конкурс за нов директор, след като настоящият ръководител на звеното е подал оставка.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!