fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Вписаха Нирмал Пурджа в Рекордите на Гинес с пет постижения

Преди няколко дни Нирмал Пурджа получи в централата на Световните рекорди на Гинес сертификата за рекордите, записани при скоростното му изкачване на 14-те осемхилядници само за 189 дни.

Пет рекорда, постигнати по време на изкачванията му, вече са събрани на две страници в тома „Рекордите на Гинес 2023“ , но, което е по-важно, запечатани са и в историята на съвременните Хималаи.

Най-бързото изкачване на всички 14 осемхилядници

Когато Нирмал обяви намерението си да изкачи всички осемхилядници само за 7 месеца, никой не му повярва. Името му на практика не беше познато в алпийските среди и едва когато даде доказателство за мотивацията и способностите си, мненията и слуховете за инициативата му започнаха да се променят. Предишният рекорд, поставен от корееца Ким Чанг-Хо, беше 7 години и 310 дни. Нирмал намали този рекорд до едва 189 дни. Първият му 8000-метров връх беше Анапурна, достигнат на 23 април 2019 г., последният Шиша Пангма, изкачен на 29 октомври 2019 г. Всички изкачвания бяха извършени с помощта на кислород, за разлика от това, което направи Ким Чанг-Хо, който все още държи рекорда за най-бързо изкачване на всичките 14 осемхилядници без кислород.

Нирмал успя! 14 осемхилядника за по-малко от 7 месеца!

Най-бързо изкачване на най-високите 5 осемхилядници

Само за 70 дни Нирмал завърши изкачването на най-високите 5 осемхилядника: Еверест, К2, Канчендзьонга, Лхоце, Макалу.

В този случай неговият рекорд отново е записан с помощта на кислород, а рекордът за безкислородно изкачване на същите върхове в момента се държи от баските братя Алберто и Феликс Инюратеги, с време от 4 години и 219 дни, между 1991 и 1996 г.

Изкачени три осемхилядника за 3 дни

На 22 май Нирмал достига върха на Еверест, след което се спуска до Южното седло. Почива няколко часа и продължава изкачването към Лхотце. Той се изкачва на върха и без пауза се връща в базовия лагер, за да се придвижи незабавно към близкия Макалу, на чийто връх спира хронометъра. 24 май е, изминали са едва три дни, откакто той е достигнал Покрива на света.

Предишният рекорд си е пак негов и беше 5 дни 3 часа и 35 минути .

Най-бързо изкачване на 3-те най-високи осемхилядника

Само за 70 дни той изкачва 3-те най-високи 8000-метрови върха: Еверест, К2 и Канчендзьонга. Първо, на 14 май е изкачен Канчендзьонга, Еверест следва на 22 май и К2 на 24 юли.

Най-масовото изкачване до Еверест за един ден

Нирмал беше сред хората, регистрирали най-масовото изкачване до Еверест за един ден. В сравнение с останалите това не е много положителен рекорд.

На 23 май 2019 г. 354 души достигнаха върха на Еверест. Снимката, направена от самия Нирмал, известна от този ден, показва дълга опашка от алпинисти, подредени точно под стъпалото на Хилари, последната трудност преди върха. Трима души загинаха в планината този ден .

Предишният рекорд беше 266 души, поставен на 19 май 2013 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!