fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Първите експедиции потеглиха към Дхаулагири и Анапурна, кой ще опъва въжетата към Еверест? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Дни след началото на астрономическата пролет в Хималаите сезонът започва.

Първите експедиции вече се отправиха към Анапурна и Дхаулагири.

Тайванката Грейс Ценг засега приключи с K2, но не и с алпинизма. Тя дори не се е връщала у дома, след опита си за зимно изкачване на втория по височина осемхилядник. Вместо това тя отлетя за Непал за следващите два етапа от проекта си 14 × 8 000 м.

Тя се надява да изкачи Анапурна през следващите няколко седмици, а след това и Макалу.

Ако успее, Instagram инфлуенсърката може да започне лятото със седем изкачени осемхилядника.

Джил Уитли от Канада също е на път. Алпинистката с увредено зрение, която получава черепно-мозъчна травма през 2014 г., беше една от тези, които изкачиха истинския връх на Манаслу миналата есен. Сега тя иска да отметне Дхаулагири от списъка си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jill Wheatley (@mtnsofmymind)

Като цяло на Еверест ще бъде малко по-тихо тази година, отколкото през 2021 г. Въпреки COVID, тогава Непал издаде рекордните 408 разрешителни миналата пролет. Оценката за този сезон предполага около две трети от този брой.

По-големите експедиции вече са заложили местата си за палатки в базовия лагер. Самите алпинисти ще започнат да пристигат в началото на април.

[irp]

Шерпите, които ще фиксират въжетата до върха потеглиха от Намче базар в неделя. Тази година Непалската асоциация на експедиционните оператори (EOA) отново възложи договора на Seven Summit Treks. Екип от осем водачи ще поеме отговорността, водени от Ками Рита Шерпа и Сона Шерпа.

На 51 години Ками Рита се превърна в институция на Еверест. Вече с

рекорд от 25 изкачвания на върха,

той отива за 26-ото си тази година. Съводачът Сона Шерпа е изгряваща звезда, който беше един от 10-тимата на миналогодишното зимно изкачване на К2.

Кариерата на Сона включва също 5 пъти Еверест, 9 пъти Манаслу, и по веднъж Дхаулагири, Макалу и Гашербрум II.

сона шерпа
Сона Шерпа, снимка: Sona Sherpa/Instagram

Останалите мъже, отговорни за определянето на маршрута през ледопада Кхумбу тази година, са Анг Сакри Шерпа, Дава Нуру Шерпа, Пемба Черинг Шерпа, Сонам Черинг Шерпа, Чюванг Нуру Шерпа и Нгима Гяллжен Шерпа, а мениджър на базовия лагер е Черинг Тензи Шерпа.

Работата на т.нар. Icefall Doctors приключва в Лагер 2. Оттам шерпите от Seven Summit Treks започват да фиксират въжета както на Еверест, така и на Лхотце.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TASHI-LAKPA-SHERPA (@tashi8848.86)

В интервю от 7ST заявиха пред ExplorersWeb, че възнамеряват да завършат фиксирането на маршрута до върха на Еверест

преди края на април.

Това трябва да позволи на алпинистите няколко прозореца за добро време и да намали струпването.

Сану Шерпа от Pioneer Adventure пък ръководи екипа, който ще фиксира въжетата на Канчендзьонга. Той е близо до второто си изкачване на всичките 14 осемхилядници и може да го постигне още тази година.

След Канчендзьонга, който е изкачил „само“ веднъж, той се отправя към Макалу. Ако успее, ще се нуждае само от Гашербрум II (който обикновено се изкачва през лятото), за да събере „Хималайската корона“ за втори път.

Между другото, Сану е човекът, който отпразнува пристигането си на върха на К2 миналото лято с няколко лицеви опори:

Миналата година два последователни циклона нарушиха типичното хубаво време между 20-26 май. Вторият хвана много алпинисти в капан в Лагер 2 по време на тяхната атака на върха.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TASHI-LAKPA-SHERPA (@tashi8848.86)

Такива бури са били по-чести по време на мусоните, но с изменението на климата циклоните може да започнат да се връхлитат по-рано.

Майкъл Фейгин от EverestWeather предположи наскоро в своя блог, че шансовете за това се увеличават, макар че все още е твърде рано, за да бъдем сигурни.

„Последните обширни изследвания на метеорологичните данни показват увеличение на циклоните през март до май“, пише той. „Тези циклони, произлизащи от Бенгалския залив, са склонни да донесат силен сняг и силни ветрове, когато се приближат до връх Еверест“.

Фейгин посочва затоплянето на Индийския океан и други океани като възможна причина.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!