fbpx

Джеф и Прити Райт с успешно, първо в историята, изкачване на централния връх на К6

Американското семейство Джеф и Прити Райт осъществиха първо изкачване в историята на централния връх на К6 (K6 central peak), с височина 7100 метра в района на Машербрум.

Двамата обаче няма да успеят да осъществят първоначалната си цел за преминаване на целия масив на К6 (включително трите върха: К6 Западен, К6 Централен и К6 главен).

джеф и прити райт

Семейството вече успешно се изкачи и на К6 Западен (K6 West) с височина 7040 м., който може да се счита и за предвършие на главния връх на К6, наречен още Балтистан пик (Baltistan Peak, 7282 м). За цялата история, това е едва третото изкачване на К6 Западен.

Джеф и Прити Райт обаче е отказаха от плановете си да изкачат и на главния върх на К6 (Main Peak) заради дълбок сняг и много ниски температури на върха.

В събота те предприеха слизане, като се очаква да достигнат базовия лагер в понеделник или вторник.

Първото изкачване на К6/ Балтистан пик (K6 Main / Baltistan Peak), с височина 7282 м. е осъществено през 1970 г. от австрийска експедиция, ръководена от Едуард Коблмюлер.

масивът на к6
Масивът на К6, снимка: Jonathan Griffit

Маршрутът им преминал през югоизточния хребет на ледника Нангмах. Първоначално експедицията планирала да се изкачи до върха на Малюбитинг, но пакистанското правителство отменя това разрешително веднага след пристигането на алпинистите в страната. Вместо това им бил предложен масивът K6.

K6 West е изкачен за първи път през 2013 г. от канадска експедиция, състояща се от Рафаел Славински и Ян Уелстед. Алпинистите се изкачиха на северозападното било.

За това изкачване Рафаел и Ян получиха най-престижната награда за алпинизъм в света: Piolet D’Or 2014.

Прочети  Откъснат серак рани шерпи в района на ледопада Кхумбу

През 2015 г. американските алпинисти Скот Бенет и Греъм Цимерман прокараха нов маршрут до върха K6 West. Te се изкачиха по югозападния хребет.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.