fbpx

Непал отменя карантината и допълнителните застраховки за чуждестранните туристи

Наближава датата 17 октомври, когато според плановете на правителството на Непал границите и планините ще бъдат отворени за чуждестранни туристи за първи път от почти половин година насам.

Малко преди това властите в Катманду решиха да приеме нови изисквания за пристигащите туристи, но някои разпоредби от новия указ бяха толкова противоречиви, че след многобройни отрицателни отзиви в крайна сметка бяха преразгледани.

Става въпрос за две позиции от приетия преди това указ, който регламентира задължителен карантинен период за всички туристи (дори като се вземе предвид наличието на отрицателен PCR тест) от поне 7 дни (които те трябваше да прекарат в хотел в Катманду и да повторят теста след 5 дни карантина), както и наличието на задължителна допълнителна застрахователна полица в случай на инфекция с COVID-19 по време на престоя в планината.

На заседанието на Министерския съвет на Непал в четвъртък беше одобрено предложение, внесено от Министерството на културата, туризма и гражданската авиация, да се разреши на чуждестранните туристи, които са имали отрицателни тестове за коронавирус 72 часа преди да напуснат страната си, да влязат в страната без да бъдат поставяни под карантина.

Въпреки премахването на тази точка, туристите, пристигащи в страната, в допълнение към техния тест, направен преди пристигането, ще бъдат задължени да преминат допълнителен тест за антиген или незабавен PCR тест веднага след пристигането си на летището в Катманду.

Правителството планира също да отмени застраховката COVID за входящи туристи на стойност 5000 щатски долара, но туристите трябва да гарантират, че техните медицински разходи (ако бъдат заразени с COVID-19 по време на пътуване из страната) се поемат от тях или от туристическата агенция.

Прочети  Скатов във финалната атака на Анапурна

В момента министерството се подготвя за въвеждането на нови протоколи за чуждестранни туристи, включително горните разпоредби.

Министър Йогеш Батараи заяви, че министерството ще въведе новите протоколи в сила след консултация с Центъра за управление на кризи във връзка с COVID-19: „Готови сме да подпомогнем туристическата индустрия, като реагираме незабавно на всички спорни въпроси“, добави той.

Заслужава да се отбележи, че към момента в Непал са регистрирани над 100 000 случая на инфекция с COVID-19, а миналия четвъртък е регистриран нов антирекорд – 4 363 нови случая на инфекция на ден. Броят на жертвите от коронавируса е около 600 души.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.