fbpx
събота, май 25, 2024
Новини

Антоан льо Менестрел с атрактивен паркур пърформънс в центъра на София в рамките на „Дни на предизвикателствата“

Създателят на жанра “вертикална хореография” гледаме в спектакъла LÁmant (“Влюбеният”) на открито в сърцето на София

снимка: Дни на предизвикателствата

Френската легенда на скалното катерене Антоан льо Менестрел ще се превърне в център на атрактивен пърформънс в сърцето на София на 30 март от 17 ч.

Ще го видим в действие на площад “Славейков”, където той ще изкатери в паркур стил фасадите на знакови за столицата сгради.

Спектакълът „LÁmant“ ще покаже нова перспектива към катеренето. Ще ни изненада приятно, че то може да бъде не просто спорт, а изящно изкуство – нещо, което Менестрел находчиво нарича “вертикална хореография”.

Французинът не признава жанрови определения, а границите на танца, поезията и техниката в катеренето се размиват в една впечатляваща в динамиката си сценичност – вертикален магически балет, празник за сетивата и провокация към нашето въображение.

Маршрутът на Менестрел ще премине през фасадите на бившето кино “Култура”, Френския културен институт и Градската библиотека. По време на спектакъла паркирането и движението на автомобили на алеята пред входа на Министерството на културата и Библиотеката ще бъде забранено.

След края на демонстрацията Менестрел се включва във втория ден от програмата на фестивала ‘Дни на предизвикателствата”(29-31 март, кино Люмиер) – годишен форум за спортове на открито, планинарство, приключения и активен начин на живот.

Французинът е специален гост на събитието по покана на организаторите на форума от “Планини и хора – асоциация на планинските водачи, магазини “Стената” и Френския културен институт.

Менестрел ще представи на сцената на събитието своя премиерен за България филм L’ESCALADE LIBEREE, посветен на неговата любима скала Buoux в Южна Франция, където са създадени и преминати едни от най-трудните катерачни турове на 90-те години. Това е една открита изповед за неговия катерачен път, преосмислен от него като „освободен“ от ограниченията на нормите в катеренето, проповядвани от самия него като по-млад.

„Научете се да обичате пътя, а не целта. Грижете се за тялото си и споделяйте изкачването.“,

съветва той в лентата.

Роденият през 1962 г. в Париж Менестрел е сред тези, които правят възможен „бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те. През годините е международен съдия по катерене и откривател на маршрути, но търсенията му се простират далеч отвъд – в изследване на вертикалните измерения той се превръща във вдъхновяващ артист и философ, истинско явление на нашето време.

Освен Антоан льо Менестрел като специален гост на “Дни на предизвикателствата” ще пристигне и френско-американският филмов продуцент Люк Харди, създател на филма „The Pursuit of Endurance” – продукция, която също ще гледаме за първи път на голям екран у нас в рамките на “Дните”.

Това е особено интересен от днешна гледна точка документален проект по следите на безследно потъналия под ледовете на Антарктида кораб Endurance. С него полярният изследовател Ърнест Шекълтън извършва своята епична полярна експедиция в тъмните години на Първата световна война.

Само преди броени дни официално бе обявено, че митичният кораб е открит почти непокътнат цели 107 години по-късно!

Още премиери от света на приключенско кино, презентации, интерактивни работилници и разнообразни дискусии могат да се видят в трите дни на фестивала ‘Дни на предизвикателствата”.

Пълната програма може да се види тук: www.predizvikatelstva.com/програма

Билети за събитието:
www.predizvikatelstva.com/билети

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!