fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Заради подобрения: Временно затварят за посетители пещера „Магурата“

До 3 април се преустановява достъпът на посетители в пещера Магурата. Причината е основна подмяна на електрическите табла и прожекторите в пещерата, уточняват от община Белоградчик. Дейностите, които ще се изпълняват, са част от реализацията на проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац”.

Община Белоградчик е водещ партньор по проекта, който се реализира съвместно с туристическа организация в Болевац, Република Сърбия.

Изпълнението на проекта е в рамките на 24 месеца от май м.г. и ще завърши през май 2023 г. каза за БТА заместник кметът на Белоградчик – Росен Младенов. Той допълни, че основната цел на проекта е да се повиши туристическата привлекателност на Магурата и да се разнообрази туристическия продукт на трансграничния регион Белоградчик – Болевац, Република Сърбия.

С подмяната на електрическите табла и прожектори ще се повиши туристическата привлекателност на пещера Магурата и ще се създаде Природен и туристически център в планината Ртан, Сърбия. Младенов уточни, че обновяването на пещера Магурата включва: подмяна на съществуващото осветление с енергийно ефективно, почистване и антикорозионна обработка на съществуващите парапети и добавяне на нови, ремонт на стъпалата в Галерията с рисунките, подмяна на металната врата тип решетка, разположена на входа към Галерията и възстановяване на нарушената каменна настилка на местата, където е компрометирана.

Предвижда се доставка на оборудване за холограма и интерактивно оборудване – интерактивен дисплей, интерактивни карти и мултимедия. На специален дисплей на входа на пещерата ще може да се видят виртуални обиколки от вътрешността на Магурата, така че посетителите с трудности в подвижността или посетителите с увреждания да могат да съзерцават красотите на пещерата отвън. На дисплея ще бъде представена и информация от разработената платформа за представяне на природата и туристичестите атракции в региона.

От страна на партньора по проекта – Туристическа организация в Болевац е предвидено да се извърши реконструкция и обзавеждане на туристическа хижа, намираща се планината Ртан, която да се превърне в модерен Природо-туристически център с интерактивна посетителска зала, атрактивно представяща красивите природни съкровища в планината. Проектът предвижда и разработване на съвместна платформа и мобилно приложение за биологичното разнообразие и туристическите атракции в региона на трансграничното сътрудничество, разработване на съвместни туристически маршрути и организация на българо-сръбски ден на природата в Болевац, каза още Росен Младенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!