fbpx
неделя, май 26, 2024
Екстремни спортовеМТБПолезноСъвети

Поддръжка на велосипеда

Ето, че пролетта дойде, снегът се топи и дойде време, ако си запален колоездач да подготвиш велосипеда за първия излет сред природата за тази година.

Преди всичко Почисти колелото си
Велосипедът е съставен от редица пoдвижни части. Когато тези части се замърсят с кал, мръсотия и частици износването и счупването е неизбежно.

Мръсотията влияе на работата на велосипеда и ускорява износването му. Не е изненадващо, че първата ти работа за защита на колелото от счупване е поддържането на „добра хигиена”.

•    Как да почистиш
Има много повече какво да направиш за почистването на велосипеда от това да изстържеш калта от време на време и да го оставиш в мазето да изсъхне. Водата (особено, когато е от пароструйка) може да повреди чувствителните системи на велосипеда. Затова, ако миеш, прави го внимателно.
Повечето компоненти на велосипеда могат да бъдат почистени само с изтриване със сух или влажен парцал. Останалите части изискват системно изчеткване, изтриване и смазване, за да останат в добро състояние.

•    Колко често да почистваш
Базирай схемата на почистване на велосипеда в зависимост колко често го караш. С други думи, ако прекарваш много време на колелото си на влажен или кален терен или го караш бързо и често, трябва да го почистваш по-често.
Много малко колоездачи почистват велосипеда си след всяко излизане. Но редовната схема на често, обикновено почистване (веднъж месечно, веднъж седмично или по-често в зависимост от честотата на каране) е твърде важна.

•    Основно почистване
Това, от което се нуждаеш за почистване на велосипеда зависи от частите, които почистваш и състоянието, в което те се намират. Ето кратък списък на основните неща, които са ти нужни:
o    Парцали за почистване – Трябва да имаш достатъчен брой от тях, както за почистване и подсушаване, така и за смазване.
o    Сапун – За почистване на рамката. Използвай мек сапун.
o    Вода – Въпреки потенциалните опасности,  водата е полезна за почистването на велосипеда. Използвай чиста вода.
o    Четки – Имаш нужда от две различени по размер и твърдост четки, за да почистиш трудните за достигане места на велосипеда. Старите четки за зъби са страхотни за ъглите и веригата.
o    Разтворители – Трябва да си вземеш разтворител за почистване на смазаните части, като веригата. Ако е възможно, избягвай традиционни разтворители, като керосин и терпентин. Без значение какъв разтворител използваш прочетети внимателно указанията за правилната пропорция.

Затегни болтовете на велосипеда
Велосипедите се сглобяват чрез десетки нитове, болтове и винтове, които се износват или разхлабват в резултат на употребата. Поддържането им затегнати е важно, тъй като при разхлабване или прекалено затягане частите на велосипеда могат:
•    Да не работят добре
•    Да се износят или счупят
•    Да станат потенциално опасни
Имай предвид, че поддържането на болтовете затегнати не означава да ги затегнеш толкова силно, колкото можеш. Пренатягането може да причини много повече повреди от разхлабените болтове и може да доведе до сериозни повреди на велосипеда.
За да запазиш частите на велосипеда си затегнати, често проверявй за разхлабени болтове. Освен това, дръж очите и ушите си отворени за проблемни шумове (тракане, скърцане, трептене), докато караш колелото си.

•    Проверка преди каране
Най-добрата защита срещу разхлабване на компонентите е проверката преди да караш. Редовните проверки ще ти помогнат да забележиш потенциалните проблеми, преди те да станат по-сериозни.

•    Посещение на сервиза за велосипеди
Другият важен момент за „контрол на затягането“ е посещение в сервиза за велосипеди два пъти годишно. Помни: Някои от частите на велосипеда могат да бъдат обслужвани само от квалифицирани механици.

Реши какво ще правиш
Ако забележиш разхлабени части или „игра“, може да оправиш проблема сам или да закараш велосипеда в сервиз. Избери първия вариант, само ако си сигурен, че можеш да разрешиш проблема сам.

Смазване на велосипеда
Запазването на частите на велосипеда добре смазани е изключително важно за добра работа. Смазването предпазва подвижните части от изключително износване, причинено от триене, предпазва ги от „замръзване“, както и от корозия и ръжда на металните части.
Внимавай, прекаленото смазване може да влоши работата на велосипеда и повреда на частите (излишния лубрикант може да полепи мръсотия и други абразивни частици). Като общо правило, излишният лубрикант трябва да бъде почистен, преди да караш велосипеда.
Съвет: Когато смазваш много части наведнъж, запомни реда, в който го правиш. Излишният лубрикант трябва да бъде почистен в същия ред, за да си сигурен, че навсякъде е попил добре.

Лубриканти
•    Смазка за велосипеди – трябва да бъде използвана предимно за смазване на системата от лагери и големите болтове. Този лубрикант е по-гъст от машинното масло.
•    Масла за велсипеди – използват се за смазване на по-малки болтове, вериги и различни части на спирачката и дерайльора. Маслата за велосипеди са по-редки от смазката.

Какво трябва да се смазва?
•    Веригата – Веригата е най-рисковата част на велосипеда. Тя трябва да бъде смазвана често (за да се намали износването) и трябва да бъде сваляна от велосипеда от време на време (в зависимост от условията и стила на каране), за да бъде изцяло почистена с разтворител и повторно смазана. Колкото по-често смазваш веригата, толкова по-рядко трябва да я сваляш за почистване (и подмяна).
Най-общо, трябва да смазваш веригата винаги, когато чуеш да скърца или изглежда „суха.“ Смазвай след колездене в мокри условия, за да предпазиш веригата от ръжда. Помни, че честотата на смазване зависи от типа лубрикант, който изпозлваш  Избягвай прекаленото смазване.
•    Командни ръчки на спирачката и дерайльора – Тези ръчки са важни за спиране и промяна на нивото. Една-две капки масло трябва да бъдат поставяни в осите на дръжките от време на време.
•    Жила на спирачката и дерайльора – Жилата свързват спирачката и дерайльора с техните ръчки. Трябва да бъдат проверявани често (особено във влажно време) и да бъдат смазвани от време на време, за да предават правилно подадената команда към системата.
•    Спирачка и дерайльор – Спирачката и дерайльора са изградени от редица малки, подвижни части. Наблюдавайте техните накрайници, колела и ролки, така че да не се затягат. Смазвайте осите.
•    Лагери – Лагерите трябва да бъдат смазвани и поддържани в сервиз.

Забележка за условията
Когато смазваш велосипеда, увери се, че използваният лубрикант е подходящ за атмосферните условия, в които ще караш. Дъждовните райони изискват по-водоустойчиви масла, докато по-сухите райони изискват по-леки масла, които няма да полепват много мръсотия. Помни, че по-влажните райони изискват и по-често смазване.

Текст: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!