fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

Лекция за хеликоптерното спасяване идния вторник в Полския институт

„Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще“ е предстоящата на 11 април лекция от рубриката „Планинарска академия“ на Банско Филм Фест. Тя ще се проведе в Полския институт в София от 19:00 ч. Лектори ще бъдат инж. Красимир Стоянов и Виктор Варошкин – едни от малкото хора, занимаващи се със спасяване от хеликоптер в България.

Ще бъдат представени практики от миналото и настоящите проблеми. Лекцията ще проследи целия вектор на развитие на хеликоптерното спасяване у нас. Водещите ще покажат архивни кадри и ще проследят разпадането на добре функциониращата в миналото система, последвалото пълно затишие в годините на прехода, както и опитите за реабилитирането й. Ще бъдат засегнати теми като важността на личния потребителски избор и на приложимостта на двата основни модела за развитие – държавен и частен – в контекста на българската действителност.

инж. Красимир Стоянов е алпинист и дългогодишен планински спасител. Сочен е за най-добрият специалист по спасяване от въздуха у нас, инструктор по планинско спасяване, алпинист, основоположник на екстремните ски в България, участник в експедиции.

Виктор Варошкин работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност в България. Отдаден на алпинизма във всичките му форми, с множество изкачвания на върхове и технически сложни маршрути у нас и по света.

Организатори на събитието са сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и
Полски Институт в София. Входът е 3 лева.

снимка: Витан Витанов

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!