fbpx

Лекция за хеликоптерното спасяване идния вторник в Полския институт

“Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще” е предстоящата на 11 април лекция от рубриката “Планинарска академия” на Банско Филм Фест. Тя ще се проведе в Полския институт в София от 19:00 ч. Лектори ще бъдат инж. Красимир Стоянов и Виктор Варошкин – едни от малкото хора, занимаващи се със спасяване от хеликоптер в България.

Ще бъдат представени практики от миналото и настоящите проблеми. Лекцията ще проследи целия вектор на развитие на хеликоптерното спасяване у нас. Водещите ще покажат архивни кадри и ще проследят разпадането на добре функциониращата в миналото система, последвалото пълно затишие в годините на прехода, както и опитите за реабилитирането й. Ще бъдат засегнати теми като важността на личния потребителски избор и на приложимостта на двата основни модела за развитие – държавен и частен – в контекста на българската действителност.

инж. Красимир Стоянов е алпинист и дългогодишен планински спасител. Сочен е за най-добрият специалист по спасяване от въздуха у нас, инструктор по планинско спасяване, алпинист, основоположник на екстремните ски в България, участник в експедиции.

Виктор Варошкин работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност в България. Отдаден на алпинизма във всичките му форми, с множество изкачвания на върхове и технически сложни маршрути у нас и по света.

Организатори на събитието са сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и
Полски Институт в София. Входът е 3 лева.

Прочети  Поляци атакуват Еверест - Лхотце като подготовка за зимно на K2

снимка: Витан Витанов

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!