fbpx

Серхи Минготе подновява проекта си 14×1000 Catalonia Project

Каталунският алпинист Серхи Минготе подновява амбициозния си проект 14х1000 с отварянето на непалските осемхилядници тази есен. Серхи представи проекта си миналия септември. Целта му е да изкачи всички 14 осемхилядника в рамките на 1000 дни без използване на кислород.

Името на проекта е: “14×1000 Catalonia Project”

До 3 октомври 2019 г. Серхи изкачи 7 осемхилядника, а до завършването на проекта му остават още 7 (за 550 дни).

Серхи Минготе цели рекорден брой осемхилядници в рамките на година

Поради коронавируса обаче той трябваше да промени проекта си и да преразгледа плановете си. В резултат, след като отмени три експедиции наведнъж, сега основната му задача ще бъде да завърши изкачването на всичките 14 осемхилядници за по-малко от 4 години, като по този начин подобри постиженията на южнокорейския алпинист Ким Чанг-хо, който през 2013 г. постави рекорд, изкачвайки ги без кислород за 7 години, 10 месеца и 6 дни.

Тази есен Серхи вече потвърди експедициите си до Макалу и Чо Ойю.

https://varhove.com/wordpress/nepal-otvarja-everest-za-esennija-sezon

Преди пролетния сезон на 2020 г. каталунецът се аклиматизира в чилийските планини, но когато се върна у дома, той беше „затворен“ под карантина в Испания, отменяйки изкачването на Анапурна, където го очакваше партньорът му, известният пакистански алпинист Мохамед Али Садпара (който на 26 февруари 2016 г. заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро осъществи първо зимно изкачване на Нанга Парбат).

По време на карантината Серхи се опитва да не загуби физическата си форма, като пътува с велосипед из цяла Европа, съчетавайки пътуването с лесен алпинизъм, изкачвайки 14 символични върха на Европа.

Серхи започна велопътешествието в Пиренеите и след Сардиния и Корсика премина в Италия, където изкачи Гран Парадисо и различни други върхове в Доломитите.

“Когато пристигна в Атина, се надявам, че ще успея бързо да се върна у дома и след 10 дни, които ще прекарам със семейството си, в началото на септември ще излетя за Непал, за да пробвам да изкача осемхилядниците Макалу и Чо Ойю. Ще бъде прекрасно, ако ми се отдаде да изкача тези върхове през 2020 г. В моя проект това бяха осмия и деветия връх. След това ще ми останат за изкачване още пет върхове, които планирам за сезона между пролетта на 2021 и есента на 2022 г.
Фактически, моята цел се състои в това да установя нов световен рекорд, с който двойно да съкратя времето на предишния аналогичен рекорд, поставен от корееца Ким Чан Хо, резултатът на който е 7 години и 10 месеца”, отбеляза Серхи.

Миналата година проект на Серхи беше в тон с уникалното изкачване на всички осемхилядници от непалеца Нирмал Пурджа, който осъществи всички изкачвания в рамките на 7 месеца.

Прочети  Известни алпинисти и спортисти в подкрепа на инициативата „Витоша – достъпна за всички“

Трябва да се отбележи обаче, че проектите на Нирмал и каталунеца са съвсем различни. Докато непалецът изкачи всички върхове с кислород, Серхи планира да осъществи изкачванията безкислородно.

“Ние с Нимс сме добри приятели, а аз никога не говоря лоши неща за приятелите си. Ние се срещнахме на Нанга Парбат и бяхме заедно на върха на К2. Искам да кажа две важни неща за проекта на Нимс. Първо, той планира и осъществи честен проект, като от самото началото обяви желанието си да се изкачва с кислород и с помощта на хеликоптер и друга техника за придвижване между базовите лагери. Неговият екип включваше петима силни шерпи, аз познавам четирима от тях и по мое мнение това са най-силните непалски алпинисти към този момент.

Нирмал успя! 14 осемхилядника за по-малко от 7 месеца!

Второ, Нимс намери възможност да осъществи този исторически рекорд, не придвайки голямо значение на чисто спортния стил в алпинизма, който, по мое мнение, се състои преди всичко в отказа от използване на кислородни бутилки.

В програмата си аз се грижа за поддържане на спортен стил: обичам да се изкачвам до върховете без кислород. Вярвам, че това е точно онзи вид алпинизъм, при който човек се сблъсква с трудностите на планините сам.

Планините обаче принадлежат на всички. Всеки алпинист е свободен да изкачва върховете в стила, който смята за удобен.

Нимс постъпи честно, като незабавно обяви тактиката си и се придържаше към нея.

Това, което не харесвам при хората, е лъжата, когато някои алпинисти твърдят, че се изкачват по върховете в чист алпийски стил, без кислород и външна помощ, и тогава се оказва, че са използвали и кислород, и помощта на шерпите “, каза Серхи.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!