fbpx
събота, септември 23, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Серхи Минготе подновява проекта си 14×1000 Catalonia Project

Каталунският алпинист Серхи Минготе подновява амбициозния си проект 14х1000 с отварянето на непалските осемхилядници тази есен. Серхи представи проекта си миналия септември. Целта му е да изкачи всички 14 осемхилядника в рамките на 1000 дни без използване на кислород.

Името на проекта е: „14×1000 Catalonia Project“

До 3 октомври 2019 г. Серхи изкачи 7 осемхилядника, а до завършването на проекта му остават още 7 (за 550 дни).

Серхи Минготе цели рекорден брой осемхилядници в рамките на година

Поради коронавируса обаче той трябваше да промени проекта си и да преразгледа плановете си. В резултат, след като отмени три експедиции наведнъж, сега основната му задача ще бъде да завърши изкачването на всичките 14 осемхилядници за по-малко от 4 години, като по този начин подобри постиженията на южнокорейския алпинист Ким Чанг-хо, който през 2013 г. постави рекорд, изкачвайки ги без кислород за 7 години, 10 месеца и 6 дни.

Тази есен Серхи вече потвърди експедициите си до Макалу и Чо Ойю.

https://varhove.com/wordpress/nepal-otvarja-everest-za-esennija-sezon

Преди пролетния сезон на 2020 г. каталунецът се аклиматизира в чилийските планини, но когато се върна у дома, той беше „затворен“ под карантина в Испания, отменяйки изкачването на Анапурна, където го очакваше партньорът му, известният пакистански алпинист Мохамед Али Садпара (който на 26 февруари 2016 г. заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро осъществи първо зимно изкачване на Нанга Парбат).

По време на карантината Серхи се опитва да не загуби физическата си форма, като пътува с велосипед из цяла Европа, съчетавайки пътуването с лесен алпинизъм, изкачвайки 14 символични върха на Европа.

Серхи започна велопътешествието в Пиренеите и след Сардиния и Корсика премина в Италия, където изкачи Гран Парадисо и различни други върхове в Доломитите.

„Когато пристигна в Атина, се надявам, че ще успея бързо да се върна у дома и след 10 дни, които ще прекарам със семейството си, в началото на септември ще излетя за Непал, за да пробвам да изкача осемхилядниците Макалу и Чо Ойю. Ще бъде прекрасно, ако ми се отдаде да изкача тези върхове през 2020 г. В моя проект това бяха осмия и деветия връх. След това ще ми останат за изкачване още пет върхове, които планирам за сезона между пролетта на 2021 и есента на 2022 г.
Фактически, моята цел се състои в това да установя нов световен рекорд, с който двойно да съкратя времето на предишния аналогичен рекорд, поставен от корееца Ким Чан Хо, резултатът на който е 7 години и 10 месеца“, отбеляза Серхи.

Миналата година проект на Серхи беше в тон с уникалното изкачване на всички осемхилядници от непалеца Нирмал Пурджа, който осъществи всички изкачвания в рамките на 7 месеца.

Трябва да се отбележи обаче, че проектите на Нирмал и каталунеца са съвсем различни. Докато непалецът изкачи всички върхове с кислород, Серхи планира да осъществи изкачванията безкислородно.

„Ние с Нимс сме добри приятели, а аз никога не говоря лоши неща за приятелите си. Ние се срещнахме на Нанга Парбат и бяхме заедно на върха на К2. Искам да кажа две важни неща за проекта на Нимс. Първо, той планира и осъществи честен проект, като от самото началото обяви желанието си да се изкачва с кислород и с помощта на хеликоптер и друга техника за придвижване между базовите лагери. Неговият екип включваше петима силни шерпи, аз познавам четирима от тях и по мое мнение това са най-силните непалски алпинисти към този момент.

Нирмал успя! 14 осемхилядника за по-малко от 7 месеца!

Второ, Нимс намери възможност да осъществи този исторически рекорд, не придвайки голямо значение на чисто спортния стил в алпинизма, който, по мое мнение, се състои преди всичко в отказа от използване на кислородни бутилки.

В програмата си аз се грижа за поддържане на спортен стил: обичам да се изкачвам до върховете без кислород. Вярвам, че това е точно онзи вид алпинизъм, при който човек се сблъсква с трудностите на планините сам.

Планините обаче принадлежат на всички. Всеки алпинист е свободен да изкачва върховете в стила, който смята за удобен.

Нимс постъпи честно, като незабавно обяви тактиката си и се придържаше към нея.

Това, което не харесвам при хората, е лъжата, когато някои алпинисти твърдят, че се изкачват по върховете в чист алпийски стил, без кислород и външна помощ, и тогава се оказва, че са използвали и кислород, и помощта на шерпите „, каза Серхи.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!