fbpx

В условия на пандемия: първи виртуален турнир по катерене

На 2 август беше проведен първият в историята на катеренето международен виртуален турнир IFSC Connected Speed Knockout, организиран от Международната федерация по спортно катерене (IFSC).

Всички надпревари в рамките на състезанието се състояха през юли, но на седем различни стени за катерене. Международната федерация по спортно катерене монтира видеоклиповете им, така спортистите застанаха лице в лице при затворени граници.

При липса на истински турнири Международната федерация по спортно катерене предложи да се проведат виртуални състезания в дисциплината „скоростно катерене“, където състезанията се провеждат на стандартизирана 15-метрова вертикална стена.

Участници от различни национални отбори се състезаваха на идентични маршрути в различни страни.

55 състезатели от 9 страни взеха участие в IFSC Connected Speed. Катерачи от Русия, Индонезия, Полша, Франция, Италия, Австрия, Чехия, Германия, Япония се представиха в новия формат.

Speedmen проведоха своята част в IFSC Connected Speed ​​Knockout през юли. Формулата на турнира беше подобна на обичайните състезания в дисциплината „скоростно катерене“: първо квалификация с два опита за влизане в топ 16, а след това и елиминационните състезания. Основната разлика е, че всеки от участниците трябваше да изпълни цялата програма – от квалификация до финал. На езика на киното трябваше да бъдат заснети шест епизода. Колко от тях ще бъдат включени във финалния филм? Впоследствие това беше определено от IFSC според показаните времена.

Всички състезания бяха записани на видео и изпратени до Международната федерация. Освен това беше необходимо да се пази мълчание в продължение на десет дни – преди премиерата IFSC наложи забрана за разпространение на всякакви подробности – от имената на участниците до резултатите от състезанията.

Прочети  Категоризация на катерачните обекти

Официалното шоу на IFSC Connected Speed ​​Knockout се състоя на 2 август. Стартът на излъчването не беше избран случайно: в този момент в Япония беше вече 3 август. Именно на този ден през 2021 г. скалното катерене трябваше да дебютира на Олимпийските игри в Страната на изгряващото слънце.

В стартовете при жените победителка стана полякинята Александра Калуцка, второто място зае рускинята Елисавета Иванова, третото – италианката Юлия Ранди.

Индонезиецът Рахмад Ади спечели стартовете при мъжете, италианецът Джанлука Зода зае второто място, а руснакът Владислав Деулин зае третото място.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.