fbpx

Планината и нейния опасен чар: Как да избегнем злополуките

map_compass

Красива, величествена, вълнуваща… но и коварна, планината крие много рискове, които в своето безгрижие и самоувереност туристите често са склонни да пренебрегват. И резултатите не закъсняват – от безобидни грешки, развалили приятното прекарване, до сериозни злополуки, понякога застрашаващи здравето и живота на невнимателните планинари.

По данни на Планинската спасителна служба, причините за злополуки в нашите планини най-често са комбинирани, но обикновено се свеждат до няколко основни грешки. Това са недостатъчната предварителна подготовка; неподходящата за сезона и терена екипировка; неправилно избраната тактика, несъобразена с особеностите на терена и метеорологичната обстановка, както и с възможностите на участниците; и психологическата бариера: паниката, затрудняваща взимането на адекватни решения при непредвидени обстоятелства. Тук ще се спрем на всеки от тези важни моменти, за да ви помогнем да изживеете едно весело, незабравимо и преди всичко безопасно приключение в планината.

Подготовката

На първо място е много важно да съберете необходимата информация за избрания маршрут: какви са особеностите на терена и доколко трудността му е по силите на участниците в групата. Задължителна е и проверката на метеорологичната прогноза; имайте предвид, че в планината често са възможни резки промени на времето. Затова и трябва да се предвидят варианти за преждевременно напускане на маршрута при рязко влошаване на атмосферните условия – да се набележат хижи и заслони, където групата би могла да се подслони при буря. Хубаво е да се предвидят и алтернативни/обиколни маршрути, в случай на възникнало препятствие като стръмен склон, силно заледен участък, придошла река и др. По този начин опасността от изгубване или подхлъзване значително намалява. И един последен, но много важен съвет: направете си планинска застраховка.

Групата

Когато се заемете да сформирате група за екскурзия в планината, трябва да отчетете няколко фактора. Първо, групата не бива да е много голяма, за да бъде придвижването й по-лесно и да не се разкъсва. Освен това е желателно участниците да имат еднаква физическа и техническа подготовка, за да могат да се придвижват с равномерно темпо. Не е за пренебрегване и психологическата съвместимост между членовете на групата, особено при дълги и изморителни маршрути. Всеки от тях трябва да е наясно какво му предстои – разходка, излет, преход, изкачване – защото излъганите очаквания може да доведат до противоречия и конфликти и дори до разпадане на групата. Хубаво е дори в приятелски компании да се определи водач, който да взема решенията и да следи за състоянието на участниците в групата. И не на последно място, трябва да има постоянна комуникация, за да може да се реагира адекватно при умора, нараняване, изоставане и пр. Затова и при по-големи групи се препоръчва използването на радиостанции за връзка. Препоръките са на Методи Тодоров от Планинска спасителна служба:

Екипировката

Подходящата екипировка зависи преди всичко от сезона и атмосферните условия, но също така и от целта и продължителността на екскурзията. Освен удобни дрехи и туристически обувки, другите задължителни аксесоари на планинаря са: карта и компас, запалка (кибрит), джобно ножче, фенерче или челник, аптечка за оказване на първа помощ, слънцезащитен крем… и зареден мобилен телефон.

Прочети  Соларното зарядно устройство - необходимост в планината

Количеството храна и вода трябва да са съобразени с продължителността на прехода, като е за предпочитане храната да е лека, трайна и високоенергийна (сухи супи, сушени плодове, шоколад). Не разчитайте, че „там горе“ все ще се намери някоя хижа, в която да попълните запасите – предвидете ги от самото начало.

За адекватната екипировка при тежки зимни условия – ниски температури и ураганен вятър, ни разказа Момчил Дамянов от асоциация „Планини и хора“.

Тактиката

Ако не сте опитни планинари, започнете с по-леки преходи на по-малка надморска височина и постепенно увеличавайте натоварването; не надценявайте възможностите си! Придвижвайте се само през светлата част на денонощието. Темпото на придвижване на групата трябва да е умерено и да съответства на състоянието на участниците; твърде бавното темпо често е не по-малко уморително от твърде бързото. От значение е и спазването на подходяща дистанция между хората в групата, за да не си пречат. Почивките също трябва да се организират съобразно физическата подготовка на участниците и целта на прехода. При неколкодневен преход е препоръчително да се изготви план за движение през всеки от дните, да се предвидят места за пренощуване – хижи/ палатки, и най-важното – веднъж изготвен, планът да се спазва!

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЯКОИ ЧЕСТИ ЗЛОПОЛУКИ

Изгубване

Според статистиката на ПСС, изгубването е най-честият инцидент в нашите планини. За да го избегнете, е много важно да следвате вече споменатите съвети: да сте добре запознати с маршрута, да сте оборудвани с нужните съоръжения – компас, карта и по възможност – GPS, и най-важното – да се движите по обозначената маркировка. Не надценявайте способността си за ориентация, особено ако теренът ви е непознат, и не рискувайте с немаркирани пътеки, които привидно съкращават пътя. Особено при по-големи групи и лоша видимост е много важно да се следят първият и последният участник и да не се допуска прекомерно избързване или изоставане.

Ако въпреки положените усилия все пак се изгубите, от ПСС съветват да се опитате да се върнете назад – до място, което ви е познато.

Измръзване

През зимния сезон опасността от измръзване далеч не е за подценяване. За да се предпазите, не е достатъчно само да навлечете голямо количество дрехи: както отбеляза Момчил, материите са от изключително значение. Не забравяйте и аксесоарите като шапки, ръкавици и маски – особено при силен вятър всяка открита повърхност е застрашена. Освен това при умора не бива да се правят дълги почивки: добре е да намалите темпото, но не и да спрете на място. Разтривките също помагат, за да поддържате кръвообращението си, а честото поемане на течности ще ви предпази от дехидратация.

Прочети  Предпази се от дъжда

Лавини

Не по-малко сериозен риск при зимни условия са лавините, особено за невнимателните любители на извънпистовото каране. За да не станете жертва на лавина, е много важно да следите за маркировката, с която се обозначават лавиноопасните участъци: шахматно разположени жълти и черни квадрати. При липсата на маркировка за нетренираното око е трудно да различи такъв участък, затова е нужно да сте запознати с детайлните прогнози и оценки на терена, редовно изготвяни от ПСС. Ако възникне съмнение за лавиноопасен склон – при прясно навалял мокър сняг, снегонавявания, бурен вятър – спазвайте правилата за безопасно преминаване: придвижвайте се внимателно един по един по края на потенциално опасния участък.

А как да действате в случай, че попаднете в лавина, ще ви обясни Методи Тодоров:

Подхлъзване

При ронлива настилка, стръмни и/или заледени участъци дори една невнимателна стъпка може да доведе до сериозни наранявания и травми. За да намалите опасността от подхлъзване, носете здрави, стабилни туристически обувки с хубави грайфери. Най-добре е да обхващат глезена – така ще си спестите и натъртвания и дори изкълчване в случай, че стъпите накриво. Нужна ви е и подходяща опора – една щека ще ви е от голяма полза и през лятото, защото осигурява по-добро равновесие. През зимата пък, особено при наличие на лед, не забравяйте пикела и котките. При достигане на опасен участък, който се съмнявате, че ще успеете да преминете, най-добре се върнете обратно или заобиколете.

От опит

Дори подготвените планинари стават жертва на злополуки. През декември 2009 г. Георги Петлешков и Ренета Попова прекарват 27 часа в клопката на снежия Пирин, след като момичето се подхлъзва и претъркулва по склона в близост до заслон „Кончето“. Мокри и премръзнали, а тя и с тежка травма на главата, двамата нощуват в планината и се лутат с часове при минусови температури, когато най-накрая са открити от ПСС.

Ето какво ни разказа Георги за случката, като се спря на основните моменти, за които споменахме по-горе: подготовка, екипировка и тактика, и ни сподели поуките, които си е извадил.

В заключение…

Преживяното от Георги и Ренета още веднъж показва, че преди всичко, планината е непредсказуема. Рязко влошаване на времето, непредвидена промяна в терена, неочаквано нараняване – тези и още много случайни фактори понякога преобръщат хода и на най-добре планираните екскурзии. Затова е изключително важно да подходите към предстоящото приключение в планината с нужната доза предпазливост, внимание и отговорност.

текст: Десислава НЕДКОВА

Статията е публикувана в бр. IX на сп. Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.