fbpx

Планината и нейния опасен чар: Как да избегнем злополуките

map_compass

Красива, величествена, вълнуваща… но и коварна, планината крие много рискове, които в своето безгрижие и самоувереност туристите често са склонни да пренебрегват. И резултатите не закъсняват – от безобидни грешки, развалили приятното прекарване, до сериозни злополуки, понякога застрашаващи здравето и живота на невнимателните планинари.

По данни на Планинската спасителна служба, причините за злополуки в нашите планини най-често са комбинирани, но обикновено се свеждат до няколко основни грешки. Това са недостатъчната предварителна подготовка; неподходящата за сезона и терена екипировка; неправилно избраната тактика, несъобразена с особеностите на терена и метеорологичната обстановка, както и с възможностите на участниците; и психологическата бариера: паниката, затрудняваща взимането на адекватни решения при непредвидени обстоятелства. Тук ще се спрем на всеки от тези важни моменти, за да ви помогнем да изживеете едно весело, незабравимо и преди всичко безопасно приключение в планината.

Подготовката

На първо място е много важно да съберете необходимата информация за избрания маршрут: какви са особеностите на терена и доколко трудността му е по силите на участниците в групата. Задължителна е и проверката на метеорологичната прогноза; имайте предвид, че в планината често са възможни резки промени на времето. Затова и трябва да се предвидят варианти за преждевременно напускане на маршрута при рязко влошаване на атмосферните условия – да се набележат хижи и заслони, където групата би могла да се подслони при буря. Хубаво е да се предвидят и алтернативни/обиколни маршрути, в случай на възникнало препятствие като стръмен склон, силно заледен участък, придошла река и др. По този начин опасността от изгубване или подхлъзване значително намалява. И един последен, но много важен съвет: направете си планинска застраховка.

Групата

Когато се заемете да сформирате група за екскурзия в планината, трябва да отчетете няколко фактора. Първо, групата не бива да е много голяма, за да бъде придвижването й по-лесно и да не се разкъсва. Освен това е желателно участниците да имат еднаква физическа и техническа подготовка, за да могат да се придвижват с равномерно темпо. Не е за пренебрегване и психологическата съвместимост между членовете на групата, особено при дълги и изморителни маршрути. Всеки от тях трябва да е наясно какво му предстои – разходка, излет, преход, изкачване – защото излъганите очаквания може да доведат до противоречия и конфликти и дори до разпадане на групата. Хубаво е дори в приятелски компании да се определи водач, който да взема решенията и да следи за състоянието на участниците в групата. И не на последно място, трябва да има постоянна комуникация, за да може да се реагира адекватно при умора, нараняване, изоставане и пр. Затова и при по-големи групи се препоръчва използването на радиостанции за връзка. Препоръките са на Методи Тодоров от Планинска спасителна служба:

Екипировката

Подходящата екипировка зависи преди всичко от сезона и атмосферните условия, но също така и от целта и продължителността на екскурзията. Освен удобни дрехи и туристически обувки, другите задължителни аксесоари на планинаря са: карта и компас, запалка (кибрит), джобно ножче, фенерче или челник, аптечка за оказване на първа помощ, слънцезащитен крем… и зареден мобилен телефон.

Прочети  Катерачна екипировка на модния подиум. Луи Вютон с тренди торбички за магнезий

Количеството храна и вода трябва да са съобразени с продължителността на прехода, като е за предпочитане храната да е лека, трайна и високоенергийна (сухи супи, сушени плодове, шоколад). Не разчитайте, че „там горе“ все ще се намери някоя хижа, в която да попълните запасите – предвидете ги от самото начало.

За адекватната екипировка при тежки зимни условия – ниски температури и ураганен вятър, ни разказа Момчил Дамянов от асоциация „Планини и хора“.

Тактиката

Ако не сте опитни планинари, започнете с по-леки преходи на по-малка надморска височина и постепенно увеличавайте натоварването; не надценявайте възможностите си! Придвижвайте се само през светлата част на денонощието. Темпото на придвижване на групата трябва да е умерено и да съответства на състоянието на участниците; твърде бавното темпо често е не по-малко уморително от твърде бързото. От значение е и спазването на подходяща дистанция между хората в групата, за да не си пречат. Почивките също трябва да се организират съобразно физическата подготовка на участниците и целта на прехода. При неколкодневен преход е препоръчително да се изготви план за движение през всеки от дните, да се предвидят места за пренощуване – хижи/ палатки, и най-важното – веднъж изготвен, планът да се спазва!

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЯКОИ ЧЕСТИ ЗЛОПОЛУКИ

Изгубване

Според статистиката на ПСС, изгубването е най-честият инцидент в нашите планини. За да го избегнете, е много важно да следвате вече споменатите съвети: да сте добре запознати с маршрута, да сте оборудвани с нужните съоръжения – компас, карта и по възможност – GPS, и най-важното – да се движите по обозначената маркировка. Не надценявайте способността си за ориентация, особено ако теренът ви е непознат, и не рискувайте с немаркирани пътеки, които привидно съкращават пътя. Особено при по-големи групи и лоша видимост е много важно да се следят първият и последният участник и да не се допуска прекомерно избързване или изоставане.

Ако въпреки положените усилия все пак се изгубите, от ПСС съветват да се опитате да се върнете назад – до място, което ви е познато.

Измръзване

През зимния сезон опасността от измръзване далеч не е за подценяване. За да се предпазите, не е достатъчно само да навлечете голямо количество дрехи: както отбеляза Момчил, материите са от изключително значение. Не забравяйте и аксесоарите като шапки, ръкавици и маски – особено при силен вятър всяка открита повърхност е застрашена. Освен това при умора не бива да се правят дълги почивки: добре е да намалите темпото, но не и да спрете на място. Разтривките също помагат, за да поддържате кръвообращението си, а честото поемане на течности ще ви предпази от дехидратация.

Прочети  Три начина за бързо палене на огън (ВИДЕО)

Лавини

Не по-малко сериозен риск при зимни условия са лавините, особено за невнимателните любители на извънпистовото каране. За да не станете жертва на лавина, е много важно да следите за маркировката, с която се обозначават лавиноопасните участъци: шахматно разположени жълти и черни квадрати. При липсата на маркировка за нетренираното око е трудно да различи такъв участък, затова е нужно да сте запознати с детайлните прогнози и оценки на терена, редовно изготвяни от ПСС. Ако възникне съмнение за лавиноопасен склон – при прясно навалял мокър сняг, снегонавявания, бурен вятър – спазвайте правилата за безопасно преминаване: придвижвайте се внимателно един по един по края на потенциално опасния участък.

А как да действате в случай, че попаднете в лавина, ще ви обясни Методи Тодоров:

Подхлъзване

При ронлива настилка, стръмни и/или заледени участъци дори една невнимателна стъпка може да доведе до сериозни наранявания и травми. За да намалите опасността от подхлъзване, носете здрави, стабилни туристически обувки с хубави грайфери. Най-добре е да обхващат глезена – така ще си спестите и натъртвания и дори изкълчване в случай, че стъпите накриво. Нужна ви е и подходяща опора – една щека ще ви е от голяма полза и през лятото, защото осигурява по-добро равновесие. През зимата пък, особено при наличие на лед, не забравяйте пикела и котките. При достигане на опасен участък, който се съмнявате, че ще успеете да преминете, най-добре се върнете обратно или заобиколете.

От опит

Дори подготвените планинари стават жертва на злополуки. През декември 2009 г. Георги Петлешков и Ренета Попова прекарват 27 часа в клопката на снежия Пирин, след като момичето се подхлъзва и претъркулва по склона в близост до заслон „Кончето“. Мокри и премръзнали, а тя и с тежка травма на главата, двамата нощуват в планината и се лутат с часове при минусови температури, когато най-накрая са открити от ПСС.

Ето какво ни разказа Георги за случката, като се спря на основните моменти, за които споменахме по-горе: подготовка, екипировка и тактика, и ни сподели поуките, които си е извадил.

В заключение…

Преживяното от Георги и Ренета още веднъж показва, че преди всичко, планината е непредсказуема. Рязко влошаване на времето, непредвидена промяна в терена, неочаквано нараняване – тези и още много случайни фактори понякога преобръщат хода и на най-добре планираните екскурзии. Затова е изключително важно да подходите към предстоящото приключение в планината с нужната доза предпазливост, внимание и отговорност.

текст: Десислава НЕДКОВА

Статията е публикувана в бр. IX на сп. Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!