fbpx

Почина легендарният британски алпинист Джо Браун

Почина легендарният британски алпинист Джо Браун, известен преди всичко с първото изкачване в свръзка с Джордж Бенд на осемхилядника Кангчендзьонга (8586 м) – третия най-висок връх в света.

Той е починал спокойно през нощта на 15 април в дома си в Ланберис на 89-годишна възраст.

Джо Браун e истински пионер в алпинизма. Той не само променя стандартите в британското катерене в средата на миналия век, но и чертае пръв много от маршрутите към най-високите върхове на планетата, както и прокарва изключително технически сложни за времето си катерачни турове.

Вдъхновител на поколения алпинисти, най-продуктивният му период е през 50-60-те години на 20-ти век. Изкачванията му са изключително разнообразни като стил и височини – от катерене на скали наоколо, до най-високите върхове в Хималаите и Каракорум.

Интересна е историята на израстването на Джо Браун като алпинист. По онова време британската катерачна общност е съставена предимно от аристократи. Браун е седмото и последно дете в семейството на строител, който почива, когато Джо е едва на осем месеца. Майка му е принудена да започне работа като чистачка. В биографията си „Трудните години“ Браун си спомня как е започнал да катери.

Едва 12-годишен, той първо изследва селските райони и изкачва стари кариери. На около 16 години прочита „Да вървим да се катерим“ на Колин Киркус и решава, че това е призванието му. Легендата гласи, че е взел въже от простора на майка си, но самият Браун обяснява, че всъщност е откраднал въже, поставено около пътно строителство.

След като напуска училище, започва работа като чирак водопроводчик и общ строителен работник. През 1949-50 г. Джо е призoван в Кралската армия, където 18 месеца служи в артилерийския корпус. Дори и в службата не губи време и продължава да катери скали. По един от маршрутите той чупи крака си на три места, но само три месеца по-късно се връща на скалата и завършва проекта си.

Прочети  Vaude купи марката Red Chili

Партньор в ранното му катерене е Дон Уилънс от съседния град Салфорд. Те са сред първите от новото поколение следвоенни катерачи с работническо потекло, за разлика от алпинистите от висшата класа, доминирали спорта до Втората световна война.

В тези години Браун прокарва редица нови маршрути в Сноудония в Северен Уелс и Пик Дистрикт в Англия, които са с най-висока степен на трудност за времето си. Такива са “Cemetery Gates” (в превод “Гробищни порти”, 1951, E1*, с Дон Уилънс – б.р.) на масива Динас Кромлех в Северозападен Уелс и „Cenotaph Corner“ (в превод „Ъгъла Кенотаф“, 1952 г., Е1, с Дъг Белшоу – б.р.).

В следващите години изкачването му по трасето “Fissure Brown” по западната стена на иглата Aiguille de Blaitière (3522 м) в масива Монблан става едно от най-трудните в Алпите, изкатервано някога.

Следват множество постижения на Браун в Алпите и Хималаите през 50-те години с Уилънс и други членове на британския Клуб за скално и ледено катерене, един от основателите на който е той.

През 1955 г. Джо Браун и свръзката му Джордж Бенд са поканени да се присъединят към британския национален отбор, планирайки първото изкачване на Кангчендзьонга. По онова време, след успешните първи изкачвания на Еверест през 1953 г. и К2 през 1954 г., Кангчендзьонга остава най-високата точка в света, на която не е стъпвал човешки крак.

Британската експедиция е ръководена от Чарлз Еванс. На 25 май 1955 г. от югозапад (от страната на ледника Ялунг) за първи път се изкачват Джо Браун и Джордж Бенд, а на следващия ден, 26 май, маршрута повтарят Норман Харди и Тони Стрейтър. Никой от тях обаче не изкачва последните два метра, защото местните смятат върха за свещен. И до днес съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на върховия купол.

Прочети  Елица Павлова представя втората си книга на катерачна тематика

Друго негово забележително постижение е първото изкачване през 1956 г. на Музтаг Тауър (7276 м) в Каракорум, заедно с Иън Макнайт-Дейвис.

Впоследствие Джо Браун се заема с разработването на нови средства за обезопасяване при катерене и става един от създателите на първите осигурителни елементи.

Мир на душата му!

*Е1 по английската скала – „екстремно тежко“ вкл. VI и VI+ по UIAA, 5c-6a по френската категоризация

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!