fbpx
неделя, май 26, 2024
ПолезноСъвети

ПРЕДПАЗИ СЕ ОТ СЛЪНЦЕТО – всичко, което трябва да знаете за избора на слънцезащитен крем

Независимо дали над главата ви е ясносиньо небе или сиви облаци, слънчевите лъчи изпращат към Земята милиони фотони в секунда. И, в допълнение към топлината и светлината, която получаваме, те излъчват ултравилетово (UV) лъчение, причина за слънчеви изгаряния, ранно стареене на кожата и дори рак на кожата.

Затова нанасянето на слънцезащитен крем, когато се излагате на слънчевите лъчи е изключително важно. В тази статия ще ви помогнем да направите правилния избор на козметика.

Забележка: Облеклото предпазва кожата много по-добре от всеки слънцезащитен крем. Затова най-добрата стратегия е да покриете колкото може по-голяма част от тялото си.

Слънцезащитен фактор

слънцезащита

Етикетите на слънцезащитните продукти предоставят ключова информация, която ще ви помогне да разберете тяхната ефективност. Всички етикети съдържат Слънцезащитен фактор (SPF), число, което отразява слънцезащитната способност на въпросния продукт. В допълнение, продуктите могат да имат и допълнителни характеристики: широко спектърно предпазване от стареене на кожата, водоустойчивост.

Какво е SPF?

SPF е число, което отразява колко добре продуктът ще предпази кожата ви от слънчево изгаряне:

 • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите
 • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите
 • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите 
 • SPF 100 блокира 99% от UVB лъчите

Как да изберем SPF. Имайте предвид следното, когато трябва да изберете SPF:

 • SPF 15 е минималният фактор, препоръчван от дерматолозите при излагане на слънце.
 • SPF над 50 е безсмислен. Нито един продукт не блкира 100% от UVB лъчите, затова слънцезащита, която твърди, че има SPF 100, ще блокира само 1% повече UVB лъчи, от продуктите с фактор SPF 50.
 • Факторът няма значение, когато трябва да решите кога да се намажете повторно с крем. Препоръчително е слънцезащитен продукт да се нанася на всеки два часа, независимо от SPF.

Какво означава “широко спектърен” продукт

Ултравиолетовата (UV) радиация включва лъчи с различна дължина. В допълнение към UVB лъчите, отбелязани по-нагоре, вие се нуждаете от предпазване и от UVA лъчите, които състаряват кожата и причиняват рак на кожата. Предпазният фактор срещу UVA-лъчи се изписва на етикета със специален термин: широко спектърен.

Слънцезащитните продукти, отбелязани на етикета като широкоспектърни предпазват кожата както от UVB, така и от UVA лъчи.

Водоустойчивост на продуктите

“Водоустойчивост” означава, че кремът няма да се отмие веднага при намокряне или потене. Водоустойчивостта на продуктите може да бъде по-кратка или по-дълга:

 • Водоустойчивост за 40 мин.
 • Водоустойчивост за 80 мин.

Обърнете внимание, че при попиване с кърпа след къпане премахвате слънцезащитния крем. Затова независимо, че вашият продукт е водоустойчив, трябва да нанесете нов слой след употреба на кърпа.

Съставки

Списъкът по-долу показва някои от по-често употребяваните съставки в слънцезащитните кремове:

Oxybenzone: Тази съставка е високоефективна при блокирането на UVB лъчите, затова производителите предпочитат да я влагат в продуктите си. Тя обаче доказано вреди на кораловите екосистеми, затова е забранена в редица страни. Напоследък при медицински проучвания са открити следи от Oxybenzone и в кръвта на употребявали слънцезащитни продукти хора, затова употребата й все повече се ограничава.

Para Amino Benzoic Acid (PABA): Причинява алергични и фоточувствителни реакции при някои хора. Продуктите, в които не е вложена, често имат надпис „PABA-free“ на етикетите си.

Parabens (парабени): Това са съставки, които удължават дълготрайността на продукта (напр. methylparaben). Butylparaben унищожава кораловите рифове, има някои рискове и за здравето, затова тези съставки липсват във все повече продукти, които са декларирани като “paraben-free.”

Аромати: Извън факта, че наистина не са необходими, ароматите, вложени в слънцезащитните продукти могат да раздразнят очите или да предизвикат алергична реакция. Затова е добре ароматизирани продукти да не бъдат прилагани върху деца, както и възрастни, които имат намерение да се мокрят.  

Нано частици: Тези невероятни микрочастици се влагат от сравнително скоро в слънцезащитните продукти. Те преминават лесно през клетъчната мембрана, но това освен ползи предизвиква и някои опасения. Затова може да прочетете на някои етикети, че продуктът е “nano free”.

Zinc oxide и titanium dioxide: За разлика от слънцезащитните продукти, които съдържат химикали в техния състав, продуктите, съдържащи тези два минерала се рекламират като натурални или органични. Много слънцезащитни продукти, които използват тези два минерала използват нано частици, за да осигурят по-гладко нанасяне на крема.

Приложение

Доказано е, че почти всички използваме недостатъчно количество слънцезащитен продукт и почти никой не го нанася правилно. Вземете под внимание следните съвети и вие ще станете един от малцината, които използват правилно слънцезащитен крем:

 • Далеч по важен от слънцезащитния фактор е начинът, по който прилагате продукта. Слънцезащитен продукт с SPF 50, приложен безразборно, осигурява много по-малка защита от продукт с SPF 30 (или SPF 15), прилаган през определени интервали от време.
 • Нанесете продукта 15 мин. преди излагане на слънце. Това правило важи за продуктите с всеки слънцезащитен фактор.
 • Използвайте по-голямо количество продукт, отколкото смятате, че имате нужда. Правилото за човек с шорти и тениска е да използва около 28 гр. (това е количеството, което би напълнило чаша за шотове) крем, както и да се уверите, че сте намазали всеки сантиметър изложена кожа.
 • Повтаряйте на всеки два часа. Важи за всички слънцезащитни фактори. Това е правилото, което хората най-често не спазват.
 • Запасете се с достатъчно количество слънцезащитен продукт преди пътуване. Дерматолозите препоръчват за двама души на 4-часов планински преход в слънчев ден да използват цяла 100-гр. тубичка със слънцезащитен продукт.
 • Използвайте слънцезащитен фактор най-малко SPF 15 всеки ден. При целодневни активности навън, препоръчителният фактор е 30.

Слънцезащита за децата: Предпазвайте деца под 6 мес. само на сянка, тъй като тяхната кожа изключително бързо абсорбира слънцезащитния крем.

Слънцезащитни продукти под формата на спрей:  Слънцезащитните продукти под формата на спрей не са препоръчителни за употреба при деца, тъй като лесно могат да бъдат вдишани. Освен това, при употребата на спрей обикновено се нанася недостатъчно количество слънцезащитен продукт.

Срок на годност: Срокът на годност на слънцезащитните продукти не трябва да надвишава 3 години, но винаги следете указаната дата на опаковката. Съхранявайте слънцезащитния продукт на тъмно и сухо място, когато не го използвате.

Цялостна UV защита

Цялостната UV защита предвижда още:

 • Носете облекло с UPF-текстил.
 • Нанасяйте слънцезащитен продукт на всички открити части на тялото.
 • Носете слънчеви очила, които осигуряват 100% UV защита.
 • Търсете сенчести места, когато е възможно.
 • Следете времето, през което сте изложени на UV лъчение, особено в пика на дневните часове – между 9 и 15 ч.
 • Помнете, че в облачни дни, слънчевите лъчи са не по-малко вредни.

Превод: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!