fbpx

Сформира се нов планинарски съюз

Ново обединение на активни планинари беше обявено преди броени минути. Проектът, озаглавен „Български планинарски съюз”, цели устойчиво развитие на планинарската дейност у нас и подобряване на условията за туризъм в българските планини.

Това, според основателите на съюза, минава на първо време през законодателни промени, касаещи неуредиците в областта на планинарството. Ще се търси тясно сътрудничество с парковите дирекции и ключовите министерства, както и засилване контрола в защитените зони. Усилия ще бъдат положени и в посока разрешаване на проблемите с ловните стопанства – въпрос, особено наболял през последните години при планинския туризъм във всичките му форми и проявления.

„Време е ние, които обичаме планината, да изразим своята готовност да помогнем спрямо силите и възможностите си – пешеходци, колоездачи, планински водачи, спасители, алпинисти, пещерняци, ориентировачи, парапланеристи, хижари, арендатори”, е записано в програмния документ на обединението.

Участието в него ще е на доброволен принцип и то ще обединява под формата на сдружение с нестопанска цел физически и юридически лица, които приемат целите на Съюза като своя лична кауза.

Идеята за това обединение надгражда инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти”, която стартира през април миналата година. До момента, доброволци са монтирали над 500 табели по маршрути в Централен Балкан. Тази година предстои премаркирането на десетки маршрути извън НП „Централен Балкан“  и по маршрут Ком-Емине, като начинанието набира все повече последователи.

Прочети  Среща на пловдивски туристически организации и вечер на планинарското кино тази събота в Асеновград

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.