fbpx

Национален регистър на туристическите маршрути предлагат от БПС (ВИДЕО)

Създаване на единен национален регистър на туристическите маршрути в страната, предлагат от Българския планинарски съюз (БПС). Това беше един от акцентите, които планинари от цяла България обсъждаха днес на състоялата се в София дискусионна среща „Планински туризъм – проблеми и решения”.

Във форума взеха участие представители на организации, свързани с планините и практикуваните в тях дейности и спортове. Широко дискутиран беше въпросът за изграждането, маркирането и поддържането на пешеходните и на т. нар. споделени маршрути между туристи, колоездачи и офроудъри и включването им в обща карта.

Тази карта трябва да се предостави на Изпълнителната агенция по горите и по този начин да се работи в посока решаване на проблема със сечите, които препречват туристически маршрути и рушат пътеките.

Според БПС е необходима и засилена работа в посока регламентиране на взаимоотношенията с ловните стопанства, за да бъде обезпечено безопасното преминаване по утвърдени туристически маршрути и реципрочно в осигуряване на спокойствие за дивеча.

Засегната беше и темата с материалната база и състоянието на хижите, което с усмивки бе определено от всички присъстващи като „незадоволително”. Чуха се мнения, че е необходимо оказване на помощ на хижарите в опитите им да подобрят условията, както и че най-належащо е изграждането на пречиствателни станции.

Срещата в София е първата национална Кръгла маса по въпросите на планинския туризъм след учредяването на Българския планинарски съюз през септември тази година. Тя започна с представяне на съюза, който цели обединение на действащи хора и организации, чиято работа подпомага развитието на планинарските дейности у нас.

Основно акцентираме върху запазване на съграденото и надграждането му, облагородяване на запуснатото, върху планинарската култура и етика, опазването на природата и спазването на правилата и законите – каза Димо Колев, председател на съюза и подчерта, че всичко това ще се извършва открито и честно.

Също така, той посочи, че условито за присъединяване на организации или физически лица към БПС е едно – кандидатите да искат да работят и да допринасят за това, планините и туризма в тях да се запази и развива.

Прочети  Слънчево и ясно в планините

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!