fbpx

Национален регистър на туристическите маршрути предлагат от БПС (ВИДЕО)

Създаване на единен национален регистър на туристическите маршрути в страната, предлагат от Българския планинарски съюз (БПС). Това беше един от акцентите, които планинари от цяла България обсъждаха днес на състоялата се в София дискусионна среща „Планински туризъм – проблеми и решения“.

Във форума взеха участие представители на организации, свързани с планините и практикуваните в тях дейности и спортове. Широко дискутиран беше въпросът за изграждането, маркирането и поддържането на пешеходните и на т. нар. споделени маршрути между туристи, колоездачи и офроудъри и включването им в обща карта.

Тази карта трябва да се предостави на Изпълнителната агенция по горите и по този начин да се работи в посока решаване на проблема със сечите, които препречват туристически маршрути и рушат пътеките.

Според БПС е необходима и засилена работа в посока регламентиране на взаимоотношенията с ловните стопанства, за да бъде обезпечено безопасното преминаване по утвърдени туристически маршрути и реципрочно в осигуряване на спокойствие за дивеча.

Засегната беше и темата с материалната база и състоянието на хижите, което с усмивки бе определено от всички присъстващи като „незадоволително”. Чуха се мнения, че е необходимо оказване на помощ на хижарите в опитите им да подобрят условията, както и че най-належащо е изграждането на пречиствателни станции.

Срещата в София е първата национална Кръгла маса по въпросите на планинския туризъм след учредяването на Българския планинарски съюз през септември тази година. Тя започна с представяне на съюза, който цели обединение на действащи хора и организации, чиято работа подпомага развитието на планинарските дейности у нас.

Основно акцентираме върху запазване на съграденото и надграждането му, облагородяване на запуснатото, върху планинарската култура и етика, опазването на природата и спазването на правилата и законите – каза Димо Колев, председател на съюза и подчерта, че всичко това ще се извършва открито и честно.

Също така, той посочи, че условито за присъединяване на организации или физически лица към БПС е едно – кандидатите да искат да работят и да допринасят за това, планините и туризма в тях да се запази и развива.

Прочети  Хан Тенгри. "Как стана така": Кристина Барутска (ИНТЕРВЮ, СНИМКИ)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.