fbpx

Спасителна акция в района на Кончето

Тежка спасителна акция е проведена тази нощ в Пирин, в района на Кончето. Сигнал за паднал турист е подаден в 15:55 ч. вчера от човек, който е бил с него.

Двама туристи са се движели по ръба на Кончето в посока Котешкият Чал. Единият от тях пада към Бански Суходол няколкостотин метра през снежни навявки и скали и се задържа в заснежен участък.

Към пострадалия веднага се отправя група от четирима планински спасители от отряд Банско. Мобилизирани са още 17  спасители от Банско и трима от отряд Добринище, които също се насочват към предполагаемото място на инцидента.

Към 23:00ч. екипите локализират местонахождението на пострадалия, оказана му е първа помощ и започва бърза евакуация.

Към 01:00ч. на връщане са подпомогнати от 3-ма спасители от отряд Разлог, и към 03:00ч. от още 6 спасители от отряд София.

Акцията приключва успешно в 06:00ч. тази сутрин.

Придвижването е много трудно поради многото снежни навявки и гъстите клекове, които с подкрепата на Дирекция Парк Пирин са спешно разчистени за по-бързо придвижване.

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/183765161661441/videos/583568412076348/?t=17″ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

Именно отрядът в Банско се е включил в най-много спасителни акции през изминалите 12 месеца, отчетоха от планинската спасителна служба. Статистиката сочи, че от началото на декември 2017 г. досега е оказана помощ на 2522 души, от които едва 108 не са били на ски пистите. Най-много инциденти стават през месеците януари, февруари и март и най-вече в планините Рила и Пирин, отчитат спасителите. Много акции тази година е имало в района на Седемте рилски езера. Рекорден брой спасителни акции отчитат тази година спасителите.

Прочети  И дрон не намери изчезналите баща и син под вр. Ботев. Прекратиха акцията по издирването (ВИДЕО)

Заради зачестилите акции в планините, планинските спасители поискаха пронмяна на нормативната уредба, за да има възможност доброволците по-лесно да излизат от работа при нужда.

Всички бази са в готовност за предстоящия зимен сезон, наличната техника е в кондиция, а спасителите са добре екипирани, увериха от ПСС. Те напомниха в случай на нужда сигнал да бъде подаван от мобилното приложение на спасителната служба, което всеки може да изтегли на своя телефон, а при слаб сигнал на мобилния оператор препоръчват обаждане на тел. 112.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.