fbpx

Спасителна акция в района на Кончето

Тежка спасителна акция е проведена тази нощ в Пирин, в района на Кончето. Сигнал за паднал турист е подаден в 15:55 ч. вчера от човек, който е бил с него.

Двама туристи са се движели по ръба на Кончето в посока Котешкият Чал. Единият от тях пада към Бански Суходол няколкостотин метра през снежни навявки и скали и се задържа в заснежен участък.

Към пострадалия веднага се отправя група от четирима планински спасители от отряд Банско. Мобилизирани са още 17  спасители от Банско и трима от отряд Добринище, които също се насочват към предполагаемото място на инцидента.

Към 23:00ч. екипите локализират местонахождението на пострадалия, оказана му е първа помощ и започва бърза евакуация.

Към 01:00ч. на връщане са подпомогнати от 3-ма спасители от отряд Разлог, и към 03:00ч. от още 6 спасители от отряд София.

Акцията приключва успешно в 06:00ч. тази сутрин.

Придвижването е много трудно поради многото снежни навявки и гъстите клекове, които с подкрепата на Дирекция Парк Пирин са спешно разчистени за по-бързо придвижване.

Именно отрядът в Банско се е включил в най-много спасителни акции през изминалите 12 месеца, отчетоха от планинската спасителна служба. Статистиката сочи, че от началото на декември 2017 г. досега е оказана помощ на 2522 души, от които едва 108 не са били на ски пистите. Най-много инциденти стават през месеците януари, февруари и март и най-вече в планините Рила и Пирин, отчитат спасителите. Много акции тази година е имало в района на Седемте рилски езера. Рекорден брой спасителни акции отчитат тази година спасителите.

Заради зачестилите акции в планините, планинските спасители поискаха пронмяна на нормативната уредба, за да има възможност доброволците по-лесно да излизат от работа при нужда.

Прочети  Три водопада и нови части в пещерата Ледникът по време на юбилейната експедиция "Terra-Bessica 2020" в Ракитово (СНИМКИ)

Всички бази са в готовност за предстоящия зимен сезон, наличната техника е в кондиция, а спасителите са добре екипирани, увериха от ПСС. Те напомниха в случай на нужда сигнал да бъде подаван от мобилното приложение на спасителната служба, което всеки може да изтегли на своя телефон, а при слаб сигнал на мобилния оператор препоръчват обаждане на тел. 112.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!