fbpx

Скандал с фалшиви пермити на Еверест

Непалските власти разкриха явна измама. Фалшиви пермити са били издавани за изкачване на Еверест. Те са били давани от една от водещите туроператорски фирми, работещи в района.

До момента са установени поне две фалшиви разрешителни, издадени през пролетния сезон на 2018 г. А десетки хиляди долара са потънали в нечий джоб.

Според публикация на Хималаян Таймс фалшивите пермити, всеки на стойност 11 000 $ са издадени на алпинистите Джеймс Хибърт от Австралия и Ху Жонг Жоу от Китай.  те са били клиенти на Seven Summit Treks, една от водещите агенции в района.

Измамата била разкрита, докато властите разглеждали резултатите от пролетния сезон. Те забелязали явно несответствие между издадените разрешителни и описаните изкачвания от агенцията. Оригиналните пермити, издадени на 13 април включвали 12 алпинисти, а разрешителните, издадени на Хибърт и Жоу били със същата дата, но с фалшив печат на Министерството на туризма.

Изкачването без пермит над Базов лагер на Еверест се счита за сериозно нарушение на непалските закони. Това може да доведе до дългогодишна забрана за двамата алпинисти да влиат в Непал. Засега обаче няма никакви доказателства, че двамата са знаели за фалшифицираните документи. Според отчетите китайският алпинист е достигнал върха, докато Хибърт се е върнал от лагер 2.

Собственикът на Seven Summit Treks Мингма Шерпа също заяви, че не знае откъде са се появили фалшивите документи. Той обеща пълно съдействие на властите за установяване на случая.

Служител на агенцията пък заяви, че подозира свой колега за фалшифицирането на пермитите, с което е присвоил 22 000$.

За да бъдат избегнати подобни измами, всички алпинисти са длъжни да плащат за командироването на офицери в Базовия лагер, които да осществяват комуникацията с Катманду, в случай на нужда. Практиката обаче показва, че в 90% от случаите таксите за офицери потъват в нечий джоб, а офицерите не се появяват в Базовия лагер.

Прочети  Синът на Райнхолд Меснер, Симон, пристига в България като гост на Банско Филм Фест (ВИДЕО, СНИМКИ)

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.