fbpx
събота, декември 2, 2023
ВидеоЕкстремни спортовеКатеренеНовини

Райнхолд Меснер снима филм за първото изкачване на Чима Гранде

Знаменитият Райнхолд Меснер готви филм за 150-тата годишнина от първото изкачване на връх Чима Гранде.

Върхът е една от трите скални кули на Тре Чиме ди Лаваредо в Доломитите. От изток на запад те са Чима Пикола (малкия връх), Чима Гранде (големия връх) и Чима Овест (западния връх). До 1919 г. през тях минава границата между Австрия и Италия. В момента върховете лежат на границата между италианските провинции Южен Тирол и Белуно и все още са граница между немскоговорящите и иалианскоговорящи общности.

Връх Чима Гранде е висок 2999 м. Той се извисява между Чима Пикола (2857 м) и Чима Овес (2973 м).

тре чиме
Тре Чиме ди Лаваредо

Първото изкачване на Чима Гранде е осъществено на 21 август 1869 г. от Пол Грохман с водачите Франц Инеркофлер и Петер Салчер. Точно 10 години по-късно е изкачен вторият по височина от трите кули – Чима Овест. На 21 август 1879 г. на връхната му точка стъпват Микел Инеркофлер и туристът Г. Плонер Първопокорители на Чима Пикола са Микел и Ханс Инеркофлер, на 25 юли 1881 г.

Макар и най-нисък от трите, изкачването на Чима Пикола е най-трудно. А преминатите маршрути преди близо 150 г остават класически и до днес.

През 1933 г. Емилио Комици осъществява първо изкачване по северната стена на Чима Гранде. Изкачването продължава 3 дни и 2 нощи. А северната стена на Чима Гранде се счита от алпинистите за една от най-великите северни стени в Алпите.

Заради своята красота Тре Чиме често са използвани за декор на холивудски продукции. Там са снимани филми като Индиана Джоунс и Междузвездни войни. Досега обаче нито една лента не е разказала за първото им изкачване.

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/Toblach/videos/1893148027394909/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

 

 

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!