fbpx

Райнхолд Меснер снима филм за първото изкачване на Чима Гранде

Знаменитият Райнхолд Меснер готви филм за 150-тата годишнина от първото изкачване на връх Чима Гранде.

Върхът е една от трите скални кули на Тре Чиме ди Лаваредо в Доломитите. От изток на запад те са Чима Пикола (малкия връх), Чима Гранде (големия връх) и Чима Овест (западния връх). До 1919 г. през тях минава границата между Австрия и Италия. В момента върховете лежат на границата между италианските провинции Южен Тирол и Белуно и все още са граница между немскоговорящите и иалианскоговорящи общности.

Връх Чима Гранде е висок 2999 м. Той се извисява между Чима Пикола (2857 м) и Чима Овес (2973 м).

тре чиме
Тре Чиме ди Лаваредо

Първото изкачване на Чима Гранде е осъществено на 21 август 1869 г. от Пол Грохман с водачите Франц Инеркофлер и Петер Салчер. Точно 10 години по-късно е изкачен вторият по височина от трите кули – Чима Овест. На 21 август 1879 г. на връхната му точка стъпват Микел Инеркофлер и туристът Г. Плонер Първопокорители на Чима Пикола са Микел и Ханс Инеркофлер, на 25 юли 1881 г.

Макар и най-нисък от трите, изкачването на Чима Пикола е най-трудно. А преминатите маршрути преди близо 150 г остават класически и до днес.

През 1933 г. Емилио Комици осъществява първо изкачване по северната стена на Чима Гранде. Изкачването продължава 3 дни и 2 нощи. А северната стена на Чима Гранде се счита от алпинистите за една от най-великите северни стени в Алпите.

Заради своята красота Тре Чиме често са използвани за декор на холивудски продукции. Там са снимани филми като Индиана Джоунс и Междузвездни войни. Досега обаче нито една лента не е разказала за първото им изкачване.

 

Прочети  Обвуките, без които изкачването на Хилари на Еверест може би би било невъзможно

 

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!